Loading...

U.D.O. - Live in Bulgaria 2020 - Pandemic Survival Show

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2021

Tracklist

CD 1
01. Tongue Reaper
02. Make the Move
03. Midnight Mover
04. The Wrong Side of Midnight
05. Metal Machine
06. Independence Day
07. Rose in The Dessert
08. Vendetta
09. Rising High
10. Prologue The Great Unknown
11. in the Darkness
12. I give as good as I get
13. Princess of the Dawn
CD 2
14. Timebomb
15. Drum Solo
16. Bass Solo
17. Hungry and Angry
18. One Heart one Soul
19. Man and Machine
20. Animal House
21. They Want War
22. Metal Heart
23. Fast as a shark
24. Balls to the Wall
25. Outro (Stillness of time)

Op 18 september 2020, inderdaad midden in de corona-pandemie, deed U.D.O. een show in het amfitheater van Plovdiv, Bulgarije, voor 2500 uitzinnige fans. Dit was zo'n beetje de enige show die sinds de uitbraak van het virus gedaan werd in heel Europa. Dat verklaart meteen de subtitel van de live-registratie die er van gemaakt is. Want uiteraard moest zo'n unieke gelegenheid vastgelegd worden in beeld en geluid.

Ik beschik alleen over de CD-versie, al zijn er via het bekende videokanaal ook beelden te vinden van dit optreden. Bij het bekijken daarvan heb ik toch zo mijn twijfels of een en ander inderdaad volledig corona-proof heeft plaatsgevonden. Het publiek lijkt aardig dicht op elkaar te staan, en klapt, schreeuwt en beweegt naar hartenlust mee. De aerosolen krijgen zogezegd alle ruimte. Maar goed, ik moet het hier natuurlijk over de muzikale kant van de zaak gaan hebben.

Het lijkt er op dat de complete show de registratie heeft gehaald, want deze duurt maar liefst twee uur en achttien minuten lang. Zelfs de basgitaar- en drumsolo worden compleet meegenomen, evenals intro Prologue en het outro. In totaal blijven er dan nog 21 nummers over, waaronder een vijftal semi-covers van Accept. Waarbij het me opvalt dat die soms opgerekt worden tot over de tien minuten, met veel ruimte voor de fans om mee te doen. In de tracklist is logischerwijs ook veel ruimte voor nummers van het meest recente studio-album Steelfactory (2018).

U.D.O. speelt retestrakke, degelijke metal van de oude stempel. De vier muzikanten kwijten zich uitstekend van hun taak, en hebben nog tijd genoeg over om het publiek mee op te zwepen en hun frontman vocaal te ondersteunen. Vooral de Accept-krakers gaan er in voor zoete koek, een feest der herkenning. De eigen nummers liggen in het verlengde daarvan, al zijn ze iets eigentijdser. Eigenlijk vind ik Udo zelf hier de zwakke schakel, zijn stem heeft z'n beste tijd wel gehad, bedenk ik me bij vlagen. Op zich niet vreemd ook, de goede man wordt over een paar weken 69, en hij zingt al vanaf z'n zestiende. Voorwaar een prestatie op zich.

Geen enkele fan van klassieke heavy metal, van Accept, of van U.D.O. zal zich tekort gedaan voelen met dit live-album (of Bluray). De band is goed op dreef, de productie is tot in de puntjes verzorgd, en de tracklist is uitgebalanceerd. Zowel in technisch opzicht als qua sfeer dik in orde. En natuurlijk doet deze release verlangen naar de tijd die hopelijk weer snel gaat komen.

Udo Dirkschneider - Vocals

Andrey Smirnov - Guitars

Sven Dirkschneider - Drums

Tilen Hudrap - Bass

Dee Dammers - Guitars