Loading...

Under The Oak - Rattus Norvegicus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2022

Tracklist

01. Total Trash Metal
02. Running With Scissors
03. Our Own Choice
04. Inner Demon
05. Walls of Pain
06. Loyal to the Core
07. Bangkok Haircut [bonus]
08. Everything Became Nothing
09. Pandemic
10. Rattus Norvegicus
11. Echoes of a Distant Battle [Tank cover]
12. Mad Butcher/Bestial Invasion [Destruction cover]

Under The Oak is sinds vijf jaar een Noorse heavy / thrash metalband, met vleugjes invloeden van verschillende andere metal subgenres. De muzikale achtergrond van de leden gaat terug tot meer dan 25 jaar geleden uit de Noorse hardrock, heavy en extreme metal-scene, dat verklaart de diversiteit aan invloeden. Met veel ervaring in de bagage worden zowel eigen nummers als covers van klassieke old school metal-tracks met veel enthousiasme en energie gebracht. Ik vermoed dat Under The Oak ooit is begonnen als coverband. Ripped Up By The Roots was twee jaar geleden hun debuutalbum, waar ik gemengde gevoelens aan over hield. Maar eens luisteren of de opvolger Rattus Norvegicus (dat is overigens wat bij ons 'gewoon' de bruine rat heet) meer duidelijkheid geeft.

Albumopener Total Trash Metal (geen thrash?) geeft die duidelijkheid ten dele weg. Ondanks het ontbreken van de letter h in de songtitel biedt deze track onvervalste thrash metal - maar dan wel met een soort power metal vocalen. En inderdaad, dat schuurt een beetje. Toch is dit de stijl die Under The Oak bij uitstek te bieden heeft: de metalen mix waar elke metalfan die in de jaren '80 is opgegroeid z'n hart aan verpand heeft: heavy, thrash en speed metal.

De tweede track Running With Scissors vind ik niet geweldig, een beetje verwarrend zelfs, maar Our Own Choice maakt vervolgens veel goed. De afwisseling tussen midtempo groove en opzwepende snellere stukken is natuurlijk een beproefd recept, getuige bijvoorbeeld ook Walls Of Pain. Vervolgens is Loyal To The Core echt wat te sloom, zelfs voor een power metal track; ik vind deze niet heel interessant.

Het duurt tot Pandemic voor ik weer wat opveer, want dit is een lekker krachtig nummer, met veel aandacht voor het gitaarwerk, en ruimte voor opzwepende passages. Titelnummer Rattus Norvegicus begint met een subtiel baslijntje (dat verderop vaker terug komt) waarna de rest vol overgave invalt. In eerste instantie lekker vlot en thrashend, maar ook hier meent de band het tempo over (te) lange tijd terug te moeten schroeven. Okay, de brug is qua gitaarwerk prima voorzien, maar alles bij elkaar vind ik de opbouw toch wat te stroperig verlopen.

Tja, en dan zijn er ook nog de twee covers. Die van Tank is eigenlijk al wel best te doen, omdat die qua insteek behoorlijk bij Under The Oak aansluit. Bij Mad Butcher - het is nou eenmaal een van mijn Teutoonse thrash-favorieten - moet ik mezelf toch regelmatig even in bedwang houden. De zang vind ik wat over the top, maar de energie die de heren muzikanten hier uitstralen past helemaal bij de primitieve thrash van het origineel.

Eigenlijk heeft Under The Oak me dus nog steeds niet helemaal binnen. Al slaat de balans deze keer wel iets meer door naar het positieve. De energie is bij vlagen zeker aanwezig, net als aardige ideeën. Maar als tegenwicht zijn er dan tracks of passages die juist power of een interessante insteek ontberen. Typisch geval van voordeel van de twijfel; o wacht, dat zei ik vorige keer ook al. Hopelijk zet de lichte ontwikkeling zich voort, en wordt de volgende release minder twijfelachtig.

Steinar Jørgensen - Bass

Marius Paulsberg Vedal - Drums

Thomas Hansen - Guitars

Jostein Sanadaker - Vocals