Loading...

Vader - Thy Messenger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-08-2019

Tracklist

01. Grand Deceiver
02. Litany [remake]
03. Emptiness
04. Despair
05. Steeler [Judas Priest cover]

Gezien de fikse productiviteit van recente voorgaande jaren werd het wel weer eens tijd voor nieuw plaatwerk van Vader. Er is een album aangekondigd voor later dit jaar nog; intussen hebben de Polen maar alvast een tussendoortje op de markt geslingerd: Thy Messenger. Dit blijkt een EP met vijf tracks, met een speelduur van 'maar' bijna dertien-en-halve minuut. Verwacht dus korte, snelle en felle nummers.

Grand Deceiver is de eerste track, en wel een splinternieuwe. Een furieuze opener, die de toon zet voor een overdonderend werkstukje. Snel, rauw, furieus, moddervet; dit is toch zoals we Vader graag horen. Volgepropt met riffs en blasts, en zelfs voorzien van solo's, en dat in zo'n compacte speelduur. Dan volgt Litany, inderdaad de titeltrack van het gelijknamige album uit 2000; om precies te zijn een volledig nieuw opgenomen versie ervan. Zonder de oorspronkelijke rauwheid tekort te doen klinkt deze technisch superieure versie des te lekker.

Emptiness zit volgepropt met lekker gitaarwerk, het lijkt wel een aaneenschakeling van riffs, leads en solo's. Prettig dat ter afwisseling het tempo wat lager en lekker groovend gehouden wordt, dat geeft ook net wat meer dreiging qua atmosfeer vind ik. Daarna volgt misschien wel het kortste nummer dat Vader ooit maakte: Despair. Dat dit een hyperactive snelheidsduivel is komt dan ook niet onverwacht. Overigens is me inmiddels wel duidelijk dat Vader hier opvallend nadrukkelijk thrash-invloeden laat horen, misschien wel meer dan ooit tevoren. Dat is op zich niet helemaal nieuw of vreemd, maar valt me wel op. En daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee, integendeel zelfs.

Ook opvallend is de keuze voor de cover die deze EP afsluit. Judas Priest's Steeler krijgt hier een zeer adequate uitvoering, maar past natuurlijk niet echt bij de voorgaande vier tracks. Hoewel, daardoor toont de band wel z'n veelzijdigheid; het is natuurlijk niet alleen maar hakken en blazen. Als tussendoortje vind ik Thy Messenger uitermate geschikt, en zelfs aantrekkelijk. Ondanks het korte en snelle materiaal krijg ik geen gevoel van een haastklus, als op zichzelf staande EP heeft Vader hier echt een vet voorproefje afgegeven voor wat kan gaan komen.

Piotr Paweł Wiwczarek "Peter" - Guitars, vocals

Marek Pająk "Spider" - Guitars

Tomasz Halicki "Hal" - Bass

James Stewart - Drums