Loading...

Valgrind - Blackest Horizon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2018

Tracklist

01. Victorious
02. Sunken Temple of Initiated
03. Third and Last
04. The Blackest Horizon
05. Sacrificial Journey
06. The Empire Burns
07. The Fist
08. Last Angel (Into the Unknown)
09. Last Angel (The Psychonaut)
10. Last Angel (Hades Horseman)

Een jaar na de release van de Seal Of Phobos EP keert het Italiaanse combo Valgrind terug met hun old school death metal-formule vol rippende riffs, bulderende vocalen en een strotvloed aan solo's (vooral de invloed van Morbid Angel's Trey Azagthoth doet zich hier gelden in mijn beleving) voor hun derde volledige album Blackest Horizon.

Valgrind blijft op het nieuwe album de inmiddels gevonden stijl trouw. Dat betekent vooral vroege Florida death metal, met een sterk gevoel voor melodie en een passie voor donkere sferen. De nummers zitten prima in elkaar, luisteren lekker weg en worden retestrak uitgevoerd. Zonder uit te blinken in technische hoogstandjes is hier wel goed te horen dat er vaardige muzikanten aan het werk zijn.

Met opener Victorious maakt de band nog een beetje een valse start, wat mij betreft een van de mindere nummers van het album. Dat nodigt normaal gesproken toch niet uit tot verder luisteren. Maar gelukkig wordt dat gaandeweg wel goed gemaakt. Met positieve uitschieters als titelnummer The Blackest Horizon (met een beetje spooky synthesizers), The Empire Burns en het afsluitende drieluik Last Angel laat Valgrind goed horen wat het in compositorisch opzicht in z'n mars heeft.

Het tempo wordt er over het algemeen lekker in gehouden, maar Valgrind is zeker niet bang voor een midtempo beukstuk of een sfeervoller 'intiem' stukje. Stel je een mix voor van oudere Death en dito Morbid Angel, dan krijg je voor een groot gedeelte Valgrind denk ik. En ja, dat mag je gerust als een aanrader opvatten. Origineel is de death metal van het Italiaanse kwartet daarmee niet, maar Blackest Horizon luistert wel zeer aangenaam weg!

Daniele Lupidi - Bass, Vocals

Massimiliano Elia - Guitars, Keyboards

Gianmarco Agosti - Drums

Umberto Poncina - Guitars