Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Vampire - With Primeval Force

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2017

Tracklist

01. Knights Of The Burning Crypt
02. He Who Speaks
03. Metamorfosis
04. Skull Prayer
05. Midnight Trial
06. Revenants
07. Ghoul Wind
08. Initiation Rite
09. Scylla

Van het Zweedse Vampire besprak ik in 2014 het naar de band genoemde debuutalbum. De retro-thrash met lichte death metal invloeden kon ik toen nog niet zo goed plaatsen, al waren er duidelijke verwijzingen naar old school bands (Possessed, Slayer, Occult, Venom, Celtic Frost). Inmiddels is vorige maand de opvolger With Primeval Force verschenen - in de tussenliggende jaren verschenen nog wat singles/EP's - dus maar eens luisteren hoe deze band er anno 2017 voor staat.

De old school vibe overheerst nog altijd. Het is dat typische soort van min of meer primitieve en extreme metal dat gespeeld werd voordat er echt labeltjes als heavy, thrash, black en death metal voor uitgevonden waren. De metal van bijvoorbeeld een band als Vampire is daar eigenlijk een soort van mengvorm van. Over het algemeen horen we venijnige, snelle tracks, met een overdaad aan blastbeats, en vol met knarsende piepende gitaarsolo's.

Na het onheilspellende introotje en het overweldigende Knights Of The Burning Crypt, rossen He Who Speaks, Metamorfosis en Skull Prayer onophoudelijk en bijna onhoudbaar de vouwen uit je broek. Furieus, gewelddadig, krachtig en agressief zijn wel termen die van toepassing zijn; toch is de muziek goed te volgen, en vind ik de authenticiteit verrassend charmant.

Daarna lijkt met Midnight Trail en Revenants het tempo er een beetje uit, maar het venijn zeker niet! De muziek blijft constant boosaardig klinken, en de sfeer net zo consequent old school/primitief. Alsof de vergelijking qua sfeer met Celtic Frost nog niet genoeg gemaakt is, vervolgt Ghoul Wind met een onvervalste aah en oeh! Het tempo wordt weer stevig opgeschroefd, en daar gaan we weer! Initiation Rite klinkt daarna opnieuw als een tribute, al kan die deze keer - behalve aan Celtic Frost - net zo goed aan Slayer gericht zijn.

Eigenlijk rest mij niks anders te concluderen dan Vampire aan te raden voor al uw traditionele metal-feestjes en -partijen. Oprecht gemeende en opruiende old school metal gegarandeerd!

Lars "Hand Of Doom" Martinsson - vocals

Joel Stefan Eskil "Black String" Pälvärinne - guitars

Pär Joakim "Command" Proos - bass

Niklas "Abysmal Condor" Holmberg - drums

Robin "Sepulchral Condor" Holmberg - gitaar