Loading...

Verthebral - Regeneration

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-07-2017

Tracklist

01. Apocalyptic Seasons
02. Place of Death
03. Spirit in Solitude
04. Regeneration
05. Beyond the Garden of Creation
06. Without Any God
07. Old man’s memories
08. The Plague of Insomnia
09. Immaterial Essence of Things
10. Inside Of Me

Hoeveel death metalbands uit Paraguay ken je? Ik sinds kort eentje: Verthebral. Dit kwartet is begonnen in 2013, kwam in 2015 met EP Adultery of Soul, en is in de vroege zomer van 2017 toe aan hun debuutalbum. Regeneration verschijnt via het Russische Satanath Records, en komt tot ons via de Indiase promotor Transcending Obscurity. Twintig jaar geleden zou de band kansloos zijn geweest om buiten de eigen regio gehoord te worden, de geneugten van de moderne tijd zorgen er voor dat niet alleen informatie, maar ook muziek wereldwijd voor het grijpen ligt. Ik wil wel alvast verklappen dat me dat in het geval van Verthebral goed uitkomt.

Wanneer na het obligatoire intro Apocalyptic Seasons het eerste echte nummer Place of Death uit de startblokken schiet, kan ik eigenlijk maar aan 1 band denken ter vergelijking: Morbid Angel. Riffs, van die heerlijk zwierige solo's die soms bijna uit de bocht vliegen, en ziedende blasts snijden door de botten met het metalen geluid van de late jaren '80 en begin '90. Dit alles wordt voorzien van een rauwe grunt met wat effecten er op; precies die zang die zo bij deze muziek past.

De old school death van Verthebral is dus lekker rauw en bruut, en klinkt bij vlagen wat oubollig, maar dan op een prettige manier. Vind ik tenminste. Authentiek is een woord dat ik hier vind passen. Lekkere ouderwetse death metal, met de productionele pluspunten van de huidige tijd. Verthebral verstaat de kunst om hedendaagse melodieën toe te passen met respect voor de wortels van het genre.

Als stiekeme favorietjes zou ik Place Of Death, titelnummer Regeneration, Beyond the Garden of Creation en de lange, zeer sfeervolle afsluiter Inside Of Me als luistertips willen aanraden. Maar sowieso is het hele album zeker de moeite waard. Ik heb zelf wel het gevoel dat Verthebral het dertien-in-een-dozijn-gehalte net weet voor te blijven met hun eigen kijk op de wat brutere old school death. Ik mag dit wel!

Cristhian Rojas – Bass, Vocals

Gabriel Galeano – Drums

Daniel Larroza – Guitars

Alberto Flores – Guitars