Loading...

Viogression - Expound And Exhort

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-04-2020

Tracklist

CD 1
01. Maggot Synod
02. Nothing (Psychosamatic Insanity)
03. Puritan Flames
04. Winds Of Death
05. Fragmented Carcass
06. Cross Spells
07. As You Die
08. Limb From Limb
09. Transmigration
10. Choir Of Loudun
11. Circle Of The Divine
12. Choir Of Loudun - The Chanting
CD 2
13. Execution (Execution Demo)
14. Fleshlords (Execution Demo)
15. Nothing (Psychosomatic Insanity) (Execution Demo)
16. Survival Denial (Execution Demo)
17. Perception Blur (Perception Blur Demo)
18. Thirst For Blood (Perception Blur Demo)
19. Bare Wounds (Perception Blur Demo)
20. Cryonic Death (Perception Blur Demo)
21. Xglbits (Perception Blur Demo)

Forgotten early 90's death metal classic back in the spotlight!

Kijk, met zo'n aankondiging wordt de nieuwsgierigheid natuurlijk wel gewekt. Ik ga het hier even hebben over Viogression - inderdaad een samentrekking van de woorden violence en aggression. Deze Amerikaanse death metalband is in 1987 (toen nog als Rape, daarna Apocalypse, uiteindelijk in 1989 Viogression) opgericht in Milwaukee, Wisconsin, en vond hun eigen versie van death metal uit buiten de meer gangbare, welbekende (death) metal-broeinesten in de Verenigde Staten. Expound And Exhort was hun debuutalbum in 1991, dat nu is heruitgebracht door het Nederlandse Hammerheart Records.

Viogression's debuut zou een van die spraakmakende death metal-albums uit de vroege jaren '90 kunnen zijn geworden, maar het heeft nooit de aandacht gekregen die het mogelijk wel verdiende. Dit kwam omdat de band destijds tekende bij een van de meest beruchte rip-off labels, en dit was niet het enige slechte dat gebeurde. Viogression's Amerikaanse label liet het tijdens de eerste week van de tour van de band met Death, een tour die was bedoeld om Expound And Exhort te promoten, echt helemaal afweten. En om het nog erger te maken, kon (wilde?) het label de Europese tak van die tour niet meer betalen, en dus bleef er voor de band niets anders over dan zich terug te trekken. Dit resulteerde in zeer weinig aandacht voor het debuut.

Expound and Exhort is een album dat bol staat van de voor die tijd herkenbare death metal, die qua stijl overeenkomsten vertoont met gekende acts als vooral Obituary en vroege Death, maar ook in de buurt komt van Morbid Angel, Morpheus Descends, Morbid Saint, Revenant. Zanger Brian DeNeffe is in competitie met John Tardy, maar af en toe gebruikt hij een meer schreeuwerige zangstijl. Meestal varieert de muziek tussen het middentempo en traag-en-doomy, maar de band haalt z'n neus ook niet op voor enkele plotselinge blastbeats. Deze kleine factor onderscheidt Viogression van bijvoorbeeld Obituary omdat die nooit blastbeats hebben gebruikt. Een ander ding dat Viogression onderscheidt, is het gebruik van weirde effecten en atmosferische ambient-partijen in de nummers. Vooral die laatste vind ik zelf van serieuze meerwaarde voor de muziek van Viogression. Deze band staat overduidelijk garant voor kwaliteit, en straalt een niveau van enthousiasme en intensiteit uit dat maar moeilijk te evenaren is.

De productie is goed en verrassend zwaar, wat geweldig is omdat sommige van de meer underground death metal-albums een vrij zwakke productie hadden. Het geluid komt hier extra goed uit de verf doordat het materiaal volledig geremasterd (door Erwin Hermsen, Toneshed Studio) en opgepoetst is voor deze heruitgave. Om het album nog eens extra aantrekkelijk te maken is ook nog een tweede CD toegevoegd met daarop het materiaal van twee demo's die Viogression in 1990 uitbracht: de vier tracks van Execution en de vijf van Perception Blur.

Expound And Exhort is een van die albums die maar niet echt oud lijken te worden, het blijft bewegen en dingen veranderen, en schuwt het niet om te matchen met wat er begin jaren '90 uit de grotere namen kwam. Kortom, het album is essentieel voor alle fans van death metal uit die periode. Ondanks dat het zwaar door vooral Obituary werd beïnvloed, is het zeker geen kloon. Ik vind het in elk geval verdomd lekker klinken! Het album is hieronder in z'n geheel te luisteren:

Barry Jaeger - Drums

Brian DeNeffe - Vocals

Eric Johnston - Guitars

Bryan Jaeger - Bass

Leon Schendel - Guitars