Loading...

WarCall - Dead End Pt. 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-04-2021

Tracklist

1. Reckless
2. Death Wish
3. 800 x
4. The Chase

Het Canadese WarCall zou je bijna oudgedienden in de scene kunnen noemen. Deze band werd al in 1997 opgericht, al heette die toen nog Plan B. Onder die naam verschenen in de jaren 2003-2005 wat demo's en een EP, voordat in 2007 de naam werd veranderd naar WarCall. Onder die nieuwe naam is de band - na vier langspelers - in 2021 toe aan een tweetal nieuwe EP's. Nu is er Dead End Pt. 1, deze zal in het najaar worden opgevolgd door deel 2.

Het opnameproces voor wat een nieuw album zou moeten gaan worden is in de loop van 2020 voltooid en er is nog wat werk aan de winkel aan vijf van de nummers. Maar de eerste vier nummers waren klaar, dus in plaats van te wachten met het mixen van het hele album, werd besloten om de release op te splitsen in twee EP's. Dead End Pt. 1 is een EP met vier nummers van in your face, old-school geïnspireerde metal, terwijl Dead End Pt. 2 meer progressief en atmosferisch zal zijn. Voorlopig worden deze twee EP's alleen in digitaal formaat uitgebracht, al zal een fysieke LP later tot de mogelijkheden kunnen behoren (bij voorkeur in combinatie met weer live optreden!).

De twee EP's zijn een verzameling van negen nummers en negen verhalen over strijd. Opgenomen en gemixt in een post-apocalyptische setting, als gevolg van de periode waarin we nu al ruim een jaar zitten. De titel en het artwork vertegenwoordigen de kommer en kwel van het leven anno 2020 en hoe de mensheid reageert op de dood en onzekerheid. Met de onmogelijkheid om elkaar te ontmoeten om zelfs maar een bandfoto te maken, presenteert WarCall zichzelf als fictieve post-apocalyptische krijgers, een subtiele opmerking en knipoog naar de huidige gebeurtenissen die deze periode markeerden. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat voor het huidige artwork als EP-cover is gekozen, de bijgesloten (getekende) bandfoto is zo veel sprekender vind ik.

Ik verbaas me er (opnieuw) over dat WarCall nog consequent getagd wordt als melodieuze death metalband. Afgaande op de vooruitgesnelde single The Chase is het hier pure thrash dat de klok slaat. Snel, agressief, boordevol riffs, opzwepend drumwerk en grauwende vocalen. Lekker old school, inclusief bijbehorende vintage productie. Het knarst en schuurt hier en daar een beetje, juist dat vind ik de charme van deze muziek.

Phil - Drums

Gord - Vocals, Bass

Mat - Guitar

JC - Guitar