Loading...

Winds Of Genocide - Usurping The Throne Of Disease

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-01-2015

Tracklist

01. The Howling Wolves Of Armageddon
02. Deathstrike Of The Scythe
03. Venomous Warfare
04. Into The Darkness Of Eternal Nuclear Winter
05. Usurping The Throne Of Disease
06. Millions Lie Slaughtered
07. Till Graven
08. Mass Graves Of The Innocent
09. Swathed By The Black Wings Of Death

Vocaliste (en part-time drummer) Kat Gillham en gitarist Glynn Alkohall kwamen hier al eens eerder voorbij in hun hoedanigheid van de band Uncoffined. Met Winds Of Genocide omgeeft het duo zich met wat meer mede-muzikanten, en wordt er wel wat andere muziek vervaardigd. Laatstgenoemde band bestaat sinds 2006 en legt zich toe op de typisch Engelse mix van crust(punk) en death metal. Na een EP en wat splitbijdragen is de band nu toe aan een eerste full length: Usurping The Throne Of Disease.

Het album bevat negen nummers en duurt net geen 33 minuten. We horen dan ook een paar kortere, furieuze nummers voorbijkomen die geen langere speelduur behoeven: zoveel samengebalde agressie wordt er met gemak in een kort tijdsbestek en op fikse snelheid uitgeperst. Raakvlakken zijn er met oude punkhelden als Discharge en Extreme Noise Terror, maar ook death metal bands als (oude) Napalm Death en Bolt Thrower hebben hun sporen nagelaten in het geluid van Winds Of Genocide. Bereid je maar alvast voor op een smerig d-beat feestje!

Aan de zang moest ik in het begin even wennen. Ok, hier mag je geen technische hoogstandjes verwachten, maar wanneer ik de vocalen van de 'dame' in kwestie vergelijk met de putgrunt zoals die bij Uncoffined gebezigd wordt, valt dit me een beetje tegen. Van de andere kant mag ik blij zijn dat hier niet alleen maar gekrijst wordt. Hoewel ....

Na het overdonderende openingssalvo met het trio The Howling Wolves Of Armageddon, Deathstrike Of The Scythe en vooral Venomous Warfare ben ik stiekem eigenlijk al wel een beetje verrot gebeukt. Daarna lijkt het alsof Into The Darkness Of Eternal Nuclear Winter wat speed of black metal invloeden heeft meegenomen. Damn wat een opgefokt nummer. Titelnummer Usurping The Throne Of Disease zet me vervolgens op het verkeerde been met een lekker log en traag doom/death intro. Helaas is dat van korte duur, ik zou wat minder snelle stukken ter afwisseling inmiddels wel prettig vinden. In deze spaarzame momentjes komt dan ook de old school death impuls bovendrijven.

Lekker minimalistisch gaat het er daarentegen aan toe in het korte en super-agressieve Till Graven, hier moet ik naast punk toch ook wel aan Napalm Death denken. Het album sluit af met Swathed By The Black Wings Of Death, en ja, met Wings Of Death in de titel kun je als band natuurlijk al helemaal niet meer stuk. En toevallig of niet, het is nog een verdomd lekker nummer ook! Ach, uiteindelijk is Usurping The Throne Of Disease gewoon een lekker plaatje om de zinnen eens te verzetten. Niet moeilijk doen, lekker old school beuken, headbangen, en heilige huisjes omverschoppen. Sommige dingen moet je ook niet te moeilijk willen maken, de muziek van Winds Of Genocide is er daar eentje van.

Glynn Alkohall - gitaar

Kat Gillham - zang

Ian Hunter - drums

Dan Hughes - bas