Loading...

Witnesses - Doom II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2020

Tracklist

01. On this black ocean
02. I hope their prayers aren't answered
03. Doom II
04. Worse with time
05. Who were you before all this
06. An ending

De Amerikaanse band Witnesses lijkt tot dit jaar een goed bewaard geheim. Sinds 2016 rijgt de band echter de releases aaneen of het niks is. Begonnen als eenmansproject door multi-instrumentalist Greg Schwan en inmiddels uitgegroeid tot volwaardige band - weliswaar met wisselende leden, maar toch - is Witnesses eind mei al weer toe aan de vijfde langspeler: Doom II.

Doom, inderdaad, ook het speltype dat hier gehanteerd wordt; maar dan niet per se metal. De muziek is overwegend ingetogen, atmosferisch, en kende zeker de eerste releases nadrukkelijk invloeden van elektronica, in de richting van ambient en drone. Dat geeft het geheel weliswaar een donker, maar toch ook melodieus karakter. Al is daar natuurlijk altijd een uitzondering op te vinden, zoals het blastende (en behoorlijk uit de toon vallende) begin van I Hope Their Prayers Aren't Answered laat horen. Sowieso schuift het geluid van Witnesses per release meer op richting metal. Ik heb voor de gelegenheid ook wat voorgaand materiaal beluisterd, dat inderdaad nog meer inzet op een verstillende atmosfeer, en het nog meer moet hebben van "slechts geluiden" dan van (heavy) muziek.

Over het algemeen is dit echter toch eerder luistermuziek om je te laten meevoeren dan dat het serieus spannend of opwindend wordt. Hierin is bewust de nodige aandacht ingeruimd voor de zogenaamde e-bow: een klein apparaatje dat strijkgeluiden produceert als het boven gitaarsnaren wordt gehouden; het genereert een magnetisch veld dat de snaren aan het trillen brengt. Deze is zeer bepalend voor het totaalplaatje zoals dat door Witnesses gepresenteerd wordt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar titelnummer Doom II, dat hiervoor zeer exemplarisch is.

De zes composities zijn van bovengemiddelde lengte, en halen gezamenlijk een speelduur van ruim vijftig minuten. De somber en treurig klinkende muziek doet al even neerslachtige teksten vermoeden, en blijken te verhalen over een onbekende plaag afkomstig uit den vreemde. Als dat niet bekend in de oren klinkt in deze tijd van Covid 19.

Opvallend op dit album vind ik de vocale aanpak die niet helemaal bij de muziek lijkt te passen. In tegenstelling tot de eenvoudige, langgerekte tonen van de gitaren en het meeslepende atmosferische toetsenspel is de zang wat harder, opdringerig bijna, en gaat wat mij betreft niet mee in de gedragen atmosfeer in de muziek. Dat is misschien een kwestie van smaak, maar ik hou zelf meer van de treurige toonzetting van klassiekere doom metal.

Al met al ervaar ik Doom II als een aangename kennismaking met een mij nog onbekende band. Voorgaand werk in ogenschouw nemend ben ik benieuwd of het geluid van Witnesses nog verder gaat evolueren, en zo ja, in welke richting. Ik neem me voor deze band zeker te blijven volgen! Luistertip: afsluiter An Ending.

Greg Schwan - Guitars, bass, keyboards

Matt Kozar - E-bow, guitars

Kody Ternes - Vocals