Loading...

Wombbath - Agma

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-01-2022

Tracklist

01. The Law Of Everything
02. At The Giant's Feet
03. The Seventh Seal
04. Inquisition Reborn
05. Blindly They Follow
06. A World Of Destruction
07. Misantropi Och Förakt
08. Breathe In The Flames
09. The Age Of Death
10. Oh Fire Of Hate
11. In Decay They Shall All Fester
12. Divine Pain
13. The Dead And The Dying
14. Departure From The Light
15. Scorned Existence
16. On A Path Of Repulsion

Met het duo Håkan Stuvemark en Jonny Pettersson stevig aan het roer verschijnt op de valreep van 2021 een nieuw album van Wombbath. Wat de band de afgelopen paar jaar heeft uitgespookt heb je hier uitgebreid kunnen volgen, dus nu alle aandacht naar Agma. Ik kan alvast verklappen: met dit nieuwe album doorbreekt Wombbath bijna alle vastigheden die je van de band verwacht(te).

Waren voorgaande albums nog vrij standaard voorzien van zo'n acht a negen titels, met een speelduur van net over het half uur, deze nieuwe lijkt voor Wombbath-begrippen wel een dubbelalbum: zestien tracks met een gezamenlijke speelduur van 72 en halve minuut. Ik ben echt benieuwd of de band wel over zo'n lengte kan blijven boeien, want eerlijk is eerlijk, zo spectaculair is (was?) hun old school Swedeath nou ook weer niet.

En daarin zit 'm het volgende aspect dat anders is als anders: Wombbath laat op dit nieuwe album wat experimentjes horen. Natuurlijk, de hoofdrol is nog steeds voor het overbekende zagende gitaargeluid, en de rauwe grunt van Pettersson. Maar het is toch heerlijk om te horen hoe de band daarnaast hoge vocalen, violen (Breathe In The Flames, The Age Of Death) en griezelige melodieën introduceert binnen de stevig old school en robuust klinkende dreunende death metal die we van hen gewend zijn.

In zoverre bestaan ​​de verfrissende experimentele delen niet alleen naast het traditionele death metal geluid, maar vullen ze deze ook aan op een manier die in elk geval ik hier niet verwacht had. En dat begint al vrij snel aan het begin van het album, getuige At The Giant's Feet, waarop de band met verrassende vocalen en een indrukwekkende sfeerzetting voor de dag komt. De donkere atmosferische passages hebben een nog prominentere plaats gekregen zoals te horen is in The Age of Death, In Decay They Shall All Fester, en afsluiter On A Path Of Repulsion.

Misschien wel haaks daarop staat mijn gevoel dat op Agma ook wel eens Wombbath's meest harde en brute nummers tot nu toe zouden kunnen staan. Of nee, verrassend kan dat dan niet meer zijn, want Agma is echt het meest veelzijdige album van deze Zweedse herrieschoppers. Ik wil niet neerbuigend doen over hun voorgaande materiaal, maar Agma is toch wel even een ferme stap voorwaarts!

Håkan Stuvemark - Guitar

Jonny Pettersson - Guitar, Vocals

Thomas von Wachenfeldt - Guitar, Violin

Jon Rudin - Drums

Matt Davidson - Bass