Loading...

Wombbath - Choirs Of The Fallen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-03-2020

Tracklist

01. Fallen
02. Crawling From The Pits
03. We Shall Remain
04. A Sweet Taste Of Death
05. From The Beggars Hand
06. Void
07. A Vulgar Declaration
08. Wings Of Horror
09. Choirs Of The Damned
10. In A Cloak Of Anger

Wombbath staat te boek als een van de oudste nog bestaande Zweedse death metalbands, de band was onderdeel van de geboorte van de Zweedse death metal-scene en ging na een handjevol klassieke releases op pauze. Tot 2014 toen origineel lid en gitarist Håkan Stuvemark de drang voelde om weer rauwe old school deuntjes te spelen. Hij rekruteerde zanger Jonny Pettersson (Ashcloud, Gods Forsaken, Heads for the Dead, Henry Kane, Just Before Dawn, Nattravnen, Ursinne) en begon te werken aan het comeback-album Downfall Rising. Dit proces zorgde ervoor dat de band opnieuw een kracht werd om rekening mee te houden, een opvolger The Great Desolation volgde dan ook in 2018.

Hun nieuwe en vierde full-length, Choirs Of The Fallen, is de eerste met een opnieuw vernieuwde line-up - alleen Stuvemark en Petterson zijn (uiteraard) nog van de partij, de combinatie van het onvolprezen gitaargeluid en de rochelende brul vind ik onweerstaanbaar! - en werd gemixt door Tomas Skogsberg (inmiddels vermaard vanwege zeer veel, te veel om op te noemen, productie-klussen) in de legendarische Sunlight Studio. Het hoesontwerp is gemaakt door Benny Moberg van de Sufficiently Studios (en als muzikant bekend van Malfeitor en Blood Mortized).

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik nog meer over Wombbath en z'n muziek moet vertellen wat ik niet al in m'n besprekingen van de vorige twee albums gedaan heb. Eerlijk gezegd voegt dit nieuwe album nauwelijks iets toe aan de voorgangers, en doet de band ook echt helemaal niks anders. Inwisselbaar, inderdaad, voorspelbaar ook. En toch ... toch luistert ook Choirs Of The Fallen weer zo vertrouwd en verdomd lekker weg. Ik heb nou eenmaal een zwak voor dit geluid; en ook dat zal altijd zo blijven denk ik.

Sowieso houdt Wombbath altijd genoeg afwisseling in z'n muziek om niet al te eentonig te klinken: van zeer ingetogen, creepy stukken (zoals in From The Beggars Hand of Wings Of Horror) via dreigende sleepstukken (Crawling From The Pits), swingende hoempa's en stampende grooves (afsluiter In A Cloak Of Anger), tot het vlotste beukgeweld: het wordt hier allemaal kunstig samengesmolten tot een smeuïg geheel.

Choirs Of The Fallen zit propvol met die typische ouderwetse rauwheid, een onheilspellend sfeertje, angstaanjagende melodieën en het authentieke kettingzaag-gitaargeluid. Geen Wobbath-album zonder HM2-pedaal, zou bijna het devies van deze band kunnen zijn. Dit is de "echte" old school death metal van voordat deze term bestond. Ik ga vooral voor die volvette en stiekem toch zo pakkende grooves! Luistertip: From the Beggars Hand. Daar zit echt alles in dat deze old school death zo aantrekkelijk maakt.

Jonny Pettersson - Vocals

Håkan Stuvemark - Guitar

Thomas Von Wachenfeldt - Guitar

Matt Davidson - Bass

Jon Rudin - Drums