Loading...

Wombbath - Downfall Rising

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2015

Tracklist

01. Intro
02. Under Apokalypsens Svarta Vingar
03. Underneath The Rotten Soil
04. I Am The Abyss
05. Fall Of The Weak
06. Putrid And Bound (By The Seed Of Satan)
07. Paid In Blood
08. Abandoned Furthermore

Naast het hele contingent aan 'nieuwe' al dan niet Zweedse old school death metalbands, nu eens een keer een 'ouderwetse echte'. Wombbath is al ontstaan in 1990 in Sala, Zweden, en bracht na wat inleidende beschietingen in 1993 full length debuut Internal Caustic Torments uit. Vrij vlot daarna verscheen EP Lavatory (via Napalm Records, 1994) die een verschuiving liet horen richting death 'n' roll a la Entombed. Weer vlak daarna viel de band uit elkaar.

Tot vorig jaar. Blijkbaar kregen her en der wat mensen de kriebels, en is Wombbath nieuw leven ingeblazen. Met een splinternieuw album Downfall Rising als resultaat. In allerlei opzichten een release uit het boekje: kort (acht titels, 31 minuten, waaronder dan nog een intro en outro), maar uitermate intens, smerig en zwaar. Daarmee qua sound ook zeer voorspelbaar; maar damn wat is dit genieten! Waar je wel vraagtekens bij kunt zetten is dat er nog maar een enkele muzikant van de oorspronkelijke bezetting aanwezig is. Enorm pluspunt vind ik dat men Jonny Petterson (onder anderen bekend van Just Before Dawn) als vocalist heeft weten te strikken.

Zoals gezegd laat Wombbath een zeer voorspelbaar geluid horen, dat alles te maken heeft met de Zweedse old school death en het zeer typerende HM2/buzzsaw gitaargeluid. Van begin tot eind; smullen voor de liefhebber, een mogelijk schouderophalen voor hen die er niets mee hebben. Wanneer je dan echter luistert naar het trio nummers Fall Of The Weak, Putrid And Bound (By The Seed Of Satan) en Paid In Blood kun je toch niet om de kracht en dynamiek van deze muziek heen. Van doomend traag en zwaar via stompend midtempo tot ziedend en boosaardig snel: Wombbath beheerst de fijne kneepjes van het vak. Het gebrek aan originaliteit neem ik voor lief.

Deze muziek voelt voor mij zo vertrouwd als een warm bad in de moederschoot...

Håkan Stuvemark - gitaar

Jonny Pettersson - bas, zang

Taylor Nordberg - gitaar

Jeramie Kling - drums