Loading...

Zapruder - Zapruder

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-02-2019

Tracklist

01. I Left My Appendix in NYC
02. Toungue Twister
03. Half-stache man
04. Leaving Montreal
05. Dracula Love Hotel
06. Martin Bell
07. Piss Soaked
08. Back in Town
09. Fly Me To The Ceiling

Zapruder (genoemd naar Abraham Zapruder - de man die onbedoeld de moord op Kennedy vastlegde?) is een Franse band die sinds 2010 actief is, en na eerder een EP en een eerste langspeler nu hun tweede album uitbrengt, simpelweg getiteld Zapruder.

Zelf zeggen ze hardcore te spelen, maar wat mij betreft is dat slechts een onderdeel van een breder palet aan muzikale invalshoeken. Daartoe horen bijvoorbeeld ook noise en screamo, een beetje sludge, wat mathcore, af en toe wat rock 'n' roll, maar net zo makkelijk wordt er op z'n stoner's gegrooved, zoals de albumopener met de opvallende titel I Left My Appendix in NYC in het begin laat horen. Of een stuk verderop ook Martin Bell - deze bevat bij vlagen lekker gitaarwerk wat mij betreft.

Wanneer dan ook nog eens een saxofoon wordt ingezet, zoals in Leaving Montreal of Dracula Love Hotel, wordt het helemaal een bijzonder plaatje. De conclusie mag dus zijn dat Zapruder zich niet in een hokje laat plaatsen. De rauw klinkende muziek komt misschien wat chaotisch over, maar is dat zeker niet. Er is sprake van goed doordachte composities, waarin met beleid van de hak op de tak wordt gesprongen. Vergelijk het maar een beetje met de muzikale gekte van een Dillinger Escape Plan, of een wat lompere, meer metal-gerichte versie van Mr. Bungle.

Met een beetje goede wil is de afwisselend koppige, springerige, opgefokte en soms toch ook sfeervolle muziek prima te beluisteren. Noem het schijnbare gekte als rode draad, maar Zapruder - het album - is wel degelijk een logisch klinkend geheel. Het kost alleen even wat tijd om het te doorgronden. Maar als je wel van een beetje weirde muziek houdt is Zapruder zeker de moeite waard.

Isaac Ruder - vocals

Etienne Arrivé - guitar, vocals

François Arrivé - bass, vocals

Romain Fiakaifonu - drums, vocals

Clément Beuvon - saxophone