Loading...

Ølten - Ambiance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-01-2019

Tracklist

01. Igelkott
02. Raus
03. Klark
04. Lied
05. Gover
06. Sludge
07. Popoutro
08. Pope

Ik maakte kennis met het Zwitserse Ølten eind 2013 naar aanleiding van hun zelfgetitelde debuut-EP. Daarna verscheen nog album Mode in 2015, maar die hebben we blijkbaar gemist hier. Eind 2018 is het dan tijd voor het tweede album Ambiance, en die heb ik wel aan een (bescheiden) luisteronderzoek onderworpen.

Aan spanning heeft de mix van post-rock, -metal, sludge, stoner en meer traditionele vormen van rock en metal nog altijd niet ingeboet. Het powertrio - in een constante bezetting - weet nog altijd in instrumentale vorm te overtuigen. Een volvet geluid - inmiddels wat beter geproduceerd dan voorheen - met vervormingen van de snaar-instrumenten en niet voor hand liggende percussie- en drumpatronen vormen nog altijd de elementaire basis voor de zwaar op de hand liggende muziek van Ølten.

De composities zijn wat korter, compacter en daarmee net wat beter behapbaar als voorheen. Misschien een gruwel voor de pure liefhebber, maar een pre voor de wat meer beginnende luisteraar. De vaak wat rustiger opbouw door middel van herkenbare percussie-patronen zorgen voor een soort van pakkendheid, of misschien wel argeloosheid, waardoor je net wat makkelijker instapt.

Ondanks de logheid en het ontbreken van zang heeft Ølten daarmee een soort van laagdrempeligheid, zo stel ik me voor. De nummers zijn ook niet volgepropt met allerlei effecten, maar ademen een zekere mate van eenvoud. Alle songtitels bestaan dan ook uit slechts een enkel woord, en maken de zaken dan ook niet moeilijker dan nodig, getuige bijvoorbeeld Lied en Sludge. Trouwens, is albumtitel Ambiance al niet een voorname hint over de huidige muzikale koers van Ølten?

Lekker sfeervol dus, inderdaad. Waar je maar net van moet houden. Nou doe ik dat 'toevallig', en ik moet heel eerlijk zeggen dat het voornamelijk de wat meer gestructureerde en luisteraar-vriendelijke aanpak zijn die me goed bij de les houden. Ølten is goed bezig wat mij betreft!

Christophe Macquat - Guitar

Sébastien Bandelier - Bass

Marc Theurillat - Drums