Loading...

=Fudge= - Dust To Come

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-11-2020

Tracklist

01. Silenty
02. Into The Whipsers
03. The Summoning
04. GODS
05. Mechanical Human
06. I'm a Wolf
07. Death To Man
08. Dust To Come
09. Thousand
10. Reprise
11. Confession
12. For Those Who Live In Fear
13. Dust To Come Part II
14. Bittersweet Revenge [bonus]

De Duitse metalband =Fudge= is opgericht in 2012, en kwam in 2014 met een eerste EP op de proppen, Never Stop Firing. Na wat bezettingswisselingen werd er vanaf 2016 druk geschreven aan nieuw materiaal, waaronder de titelsong Bittersweet Revenge (hier als bonus toegevoegd) voor de gelijknamige indie-film. Die verzameling nieuwe muziek ziet in oktober 2020 het levenslicht onder de noemer Dust To Come.

Dit debuutalbum is een veelomvattend project geworden. Er is een duidelijke thematische samenhang in de muziek herkenbaar (kort samengevat: horror) waarbij ook het nodige beeldmateriaal - niet alleen video's - maar met name een bij de CD behorend boekje met duistere strips en een luguber kort verhaal een voorname rol spelen.

De muziek zelf is aan de redelijk eenvoudige kant. Simpele, basic heavy metal wordt opgesierd met elektronische en symfonische elementen, en milde invloeden van gothic en industrial metal. Echt heel heavy is de muziek niet, wel heerlijk donker in de atmosfeer. Ik moet wel degelijk een beetje denken aan soundtrack-achtige muziek, zoals die bijvoorbeeld zou kunnen passen bij series als American Horror Story 1984 of Stranger Things. Inderdaad jaren '80 muziek dus. Zeer herkenbaar en toegankelijk, dat zit 'm vooral in de pakkende synthesizer-lijntjes denk ik. Luister maar eens naar I'm A Wolf, dat zeker raakvlakken laat horen met de gothic / new wave uit die tijd.

Met het eerste trio tracks zit ik er gelijk helemaal in, er wordt een sfeertje neergezet dat ik echt heel erg kan waarderen. Door middel van geluidseffecten, intro's en creepy intermezzo's (Death To Man) krijgt het verhaal gestalte, culminerend in de tien minuten durende vertelling Dust To Come Part II, de feitelijke afsluiter van het album. Een fraaie spanningsboog, maar helaas geen muziek. Dat is in eerste instantie wel een tegenvaller, maar maakt het verhaal wel mooi af. Titelnummer Dusk To Come zelf is een heerlijk opzwepend nummer, dat degelijke metal laat horen.

In het totaalplaatje vind ik Dust To Come zeker geslaagd. Deze zwaar op de hand liggende gothic metal ligt mij wel, het thematische geheel is een leuk extraatje. Op mij komt het vooral nostalgisch over, die atmosfeer spreekt me absoluut aan. Liefhebbers van hedendaagse metal hebben hier niks te zoeken.

Chris Techritz - Vocals, Synthesizer

Maximilian Amberger - Guitar, Vocals

Sebastian Michaelis - Guitar

Daniel Hauer - Bass

Jake Curtis - Drums