Loading...

Dimaeon - Exit Reality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-11-2010

Tracklist

1. Blood of Millions (04:37)
2. Terra (10:12)
3. Aeon (08:45)

Het Friese Dimaeon bestaat inmiddels acht jaar en timmert sindsdien aan de spreekwoordelijke weg. Sinds 2004 wordt er regelmatig opgetreden en een jaar later verschijnt de eerste demo Echoes in a Dying World. De te volgen muzikale richting staat voor de bandleden al snel vast en wordt ondersteund door een duidelijke filosofie die zij daarover hebben. Hun muziek vormt een samenspel van emoties, die een vorm vinden in hoe uiteindelijk hun muzikale landschap er uit komt te zien. Deze muziek wordt niet per se omkaderd door bestaande genres, al is de basis over het algemeen wel (langzame, doom/death) metal. Deze mix van emoties kan leiden tot extremen in de muziek, waardoor Dimaeon het experiment dan ook niet schuwt. Met Exit Reality is Dimaeon toe aan hun derde EP, naast het al eerder genoemde debuut bracht de band in 2007 ook nog I, Mortal uit.

Na op een paar punten belangrijke wijzigingen in de line up en een daaraan gekoppelde lichte muzikale koerswijziging, markeert Exit Reality het begin van een nieuwe periode voor Dimaeon. De drie tracks op deze nieuwe EP markeren deze veranderingen door het uiteenlopen van de composities. Tevens wordt hiermee de route ingezet naar een later op te nemen en te verschijnen full length debuut. Een aantal facetten van Dimaeon oude stijl zijn gebleven, terwijl nieuwe invloeden en inzichten zijn toegevoegd. Laat ik de drie tracks maar eens aan een nader onderzoek onderwerpen.

Op opener Blood of Millions kom ik graag later terug, omdat juiste deze track naar het heden en de toekomst van de band verwijst. De andere twee tracks Terra en Aeon zijn twee lange, uitgesponnen composities zoals we ze van de band gewend zijn, maar waar wel wat andere invloeden in te ontdekken zijn. Na het rustige intro barst Terra al vrij snel los, al blijkt het intro het thema van het nummer dat blijft terugkomen. Daarover heen is de muziek aangenaam bruut, met logge ritmes en prettig brute grunt. Afgewisseld wordt er met cleane gitaar en zangpartijen, maar ook het ritme verspringt regelmatig. De ritmesectie houdt de boel goed in het gareel en begeleidt het nummer in al zijn wispelturigheid. Heel even lijkt de spanning een beetje weg te ebben na een wel heel rustig tussenstuk, maar de band weet de draad daarna weer goed op te pakken en het nummer naar een fraaie climax te brengen. Ook niet te versmaden zijn de fraaie gitaarsolo's.

Op het navolgende Aeon hanteert Dimaeon een bijna zelfde werkwijze; rustig intro om vervolgens luid uit de startblokken te knallen. Opvallend zijn ook hier de afwisseling tussen weliswaar trage, maar brute stukken en bedachtzame passages, zodat de dynamiek voortdurend aanwezig blijft. Ik vind deze compositie toch wat minder dan de vorige, omdat ik die wat spannender vond, Aeon komt minder dreigend en iets meer voorspelbaar over. Toch is dit ook een nummer met kop en staart, helemaal af en blijft het vooral mooie muziek om naar te luisteren, je moet er wel echt even voor gaan zitten.

De introductie van de EP en tevens van het nummer Blood Of Millions is erg krachtig. De ingrediënten zijn qua muziek vertrouwd Dimaeon. Het belangrijkste verschil zit 'm in de lengte van de compositie, en met name de opbouw. Het nummer komt snel to the point en is een stuk directer dan de ander tracks. Waar men eerder de tijd en ruimte nam voor een zorgvuldige opbouw is Blood of Millions bijna compact te noemen. Ook ligt de gemiddelde snelheid wat hoger, zodat we inderdaad kunnen constateren dat Dimaeon een ietwat andere weg zal gaan inslaan. Zij hebben dan ook al aangekondigd dat deze track deel zal uitmaken van de later te verschijnen volwaardige cd. Intussen kan de liefhebber met deze EP nog even nagenieten van Dimaeon “oude stijl”, maar hoeft ook niet bang te zijn dat de koersverandering van de band radicaal zal zijn. O ja, ik zou het nog bijna vergeten: nog een plus voor het mooie hoesje.

Rembert - Guitars

Ferdinand - Lead vocals

Philippus - Bass

Sybren - Guitars

Danny - Drums

Gastmuzikanten (tevens voormalig bandleden) op de EP:

Jelle Hamstra - Drums

Janneke Smids - Keyboards