Loading...

Ouija - Adversary

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-12-2010

Tracklist

Flagellate Me
Magma
The Blood Centurion
Yrasrevda

Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw werden uit de as van het Spaanse Levial twee bastaardkinderen, Ouija en Spellcraft geboren. Hoewel de bands voor tachtig procent uit de zelfde personen bestaan en beiden dezelfde muziek ten gehore brengen vond men het blijkbaar toch wenselijk om daar twee bands voor in het leven te roepen. Waar ik het hier over ga hebben is de band Ouija. Deze band was op zoek naar een andere manier om hun gevoelens en de verschillende wijzigingen over het concept van hun muziek op dat moment te uiten. Na twee jaar van repetities werd een eerste demo opgenomen, die leidde tot een platendeal. Als gevolg hiervan zag de debuut-cd Riding into the Funeral Paths in 1997 het levenslicht. Met dit werk kreeg Ouija een status van ondergrondse cultband in met name thuisland Spanje, waar ze een pioniersrol vervulden in de landelijke black metal scene. Ook leverde het de band de nodige fanatieke aanhangers op. In 1999 wordt dan in een enigszins gewijzigde line up begonnen met het opnemen van de opvolger. Na dit tweede album te hebben opgenomen werd de band ontbonden en dit werk werd nooit uitgebracht.

Na een decennium van stilte besloot Ouija om het nog maar eens te gaan proberen. In het najaar van 2010 is alvast een mini cd opgenomen als voorloper voor alsnog een opvolger voor het debuut van dertien jaar geleden. Die tweede cd zou dan later in 2011 moeten verschijnen, de EP verschijnt deze maand, beiden bij het Spaans Xtreem Music. Uiteraard is het muzikale landschap inmiddels behoorlijk veranderd, maar daar lijkt Ouija zich niets van aan te trekken. Dezelfde, inmiddels als old school te bestempelen, black metal wordt op Adversary ten gehore gebracht, alsof de tijd heeft stilgestaan. Wat wel anders is, is dat de productie hedendaags te noemen is, dus de band heeft zich in dat opzicht wel aangepast aan modernere tijden. Dat de band serieus werk maakt van deze EP release blijkt wel uit het gegeven dat ze de opnames hebben laten mixen door de befaamde Dan Swanö.

Het resultaat is dan ook een, zeker voor black metal begrippen, goed geproduceerde EP. De vier nummers op dit schijfje geven een prima beeld van waar Ouija anno 2011 voor staat. Natuurlijk is de black metal old school, maar niet altijd even voorspelbaar. Opener Flagellate Me gaat nog als een speer van start, een stevig voortgalopperende snelheidsduivel. De band komt voor de dag met leuke riffs en zoekt afwisseling in melodieuzere langzame passages, zoals in Magma. De vocalen zijn dan weer wel typerend voor het genre, alsof ze ergens vanuit een achterafkamertje nog moesten worden toegevoegd. Met name doordat de muziek niet in een enkel tempo voortraast is deze EP prima beluisterbaar. Afsluiter Yrasrevda zou ik zelfs zeer verrassend willen noemen, zo verrassend zelfs dat ik daar niets over ga zeggen. Ouija is blijkbaar niet voor een gat te vangen en een band die volledig is blijven hangen in het verleden, maar heel goed weet wat er in deze tijden te koop is. Het leidt op deze EP in elk geval tot kwalitatief goede black metal.

Midgard - Vocals

Map - Guitar

Murcilag - Guitar

Aldromk - Bass

Fulgur - Drums