Loading...

Purest of Pain - Unleash The Beast

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2010

Tracklist

Awoken From Thy Slumber (7:39)
Nightmares Unfold (4:44)

Purest of Pain ontstond in maart 2008 in Hilversum (Nederland uiteraard) op initiatief van gitariste Merel Bechtold. Overige muzikanten vonden snel hun plek binnen de band, onder de bezielende leiding van Merel werd een muzikale richting en strategie bepaald. De band speelt een hedendaagse mix van thrash, melodieuze death metal en metal/deathcore. Hoewel de band zelf claimt dat deze combinatie voor een uniek geluid zorgt, ben ik daar nog niet zo zeker van. Veel jonge bands bevinden zich in een variant van de grote “core” vijver, je moet als band wel heel erg opvallen wil je daar uit gevist worden. In 2010 werden de eerste stappen in een studio gezet om via een twee track demo zichzelf voor te stellen. Met de titel Unleash the Beast geeft de band aan dat ze er klaar voor zijn om met hun muziek de vaderlandse podia te gaan bestormen. Het eerste bescheiden succes is al binnengehaald: Purest of Pain is uitgeroepen tot meest veelbelovende band van Het Gooi als winnaar van talentenjacht Gooise Goden.

Het eerste van de twee nummers Awoken From Thy Slumber is met ruim zeven en halve minuut een vrij lange track. Na beluistering blijkt ook wel hoe dat komt. Ik krijg de indruk dat alle ideeën die Purest of Pain had voor hun muziek in dit ene nummer zijn samengeperst. Goede muzikale ideeën, dat wel naar mijn mening, maar het komt de samenhang van het nummer niet ten goede. Alles wordt uit de kast getrokken om te laten horen wat de band wel niet kan.

De tweede track Nightmares Unfold trekt van meet af aan al een stuk sneller van leer, en is in elk geval een stuk compacter. Hier hoor ik vooral een thrash/metalcore track. Soms zijn clichés er vooral om gewoon waar te zijn. We horen hier een nog jonge band in actie die duidelijk zijn weg nog moet vinden. Ideeën zijn er volop aanwezig, de tijd zal leren of Purest of Pain er in zal slagen om daar volwassen songs van te smeden. Dit geldt ook voor de vocalen, die klinken letterlijk en figuurlijk nog behoorlijk onvolwassen, de scream/grunt kan nog wel wat meer power gebruiken. Deze twee track demo laat vooral veel potentie horen, hopelijk kan Purest of Pain de door henzelf opgewekte verwachtingen in de toekomst waarmaken.

1142193240_6_Q4kX

Ilja van de Rhoer - vocalen

Merel Bechtold - gitaar

Frank van leeuwen - bas

Jop Engels - drums

Daan van Houten - gitaar