Loading...

Ravenwoods - Enfeebling the Throne

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2011

Tracklist

01. Zâhir & Bâtin
02. Enfeebling The Throne
03. Breathless Solace
04. Ecstasy Through Carnage
05. Torture Palace
06. Upheaven – Subterranean
07. Inward Massacre
08. Stay
09. The Grey Cold Shade
10. The Fading Trace
11. Azab-I Mukaddes

Hoewel het Turkse Ravenwoods al sinds 1998 actief is, is de band tot nu toe niet te betrappen geweest op een bovenmatige productiviteit. De eerste schreden op het muzikale pad waren nog van symfonische black metal aard, zoals op de debuut EP In Silent Agony. Tegenwoordig legt de band zich toe op een modernere death/black metal variant. De eerste volledige cd ...And Emotions Are Spilled (2006) liet al horen dat Ravenwoods buiten het geijkte genre zoekende was. Ook op de binnenkort te verschijnen opvolger Enfeebling The Throne zal blijken dat de band behoorlijk met zijn tijd meegaat en niet vies is van invloeden uit het moderne metalen landschap. Extreme heavy metal bands uit Turkije ken ik sowieso verder niet, dus ik ben ook wel benieuwd of de muziek eventueel invloeden bevat die herkenbaar uit die regio komen.

Na een sfeervol en toonzettend intro vliegt het titelnummer ongeremd uit de startblokken. Een uitbarsting van harde death metal, met snel en zwaar drumwerk, een krachtige grunt en gierende gitaarriffs die zijn uitwerking niet mist. De uitvoering is niet zo zeer bijzonder, wel moddervet en kneiterhard, hier kun je toch niet rustig achterover leunend naar luisteren. De black metal roots van Ravenwoods zijn eigenlijk zo goed als helemaal verdwenen, of het zou 'm in bepaalde drumritmes of gitaarriffs moeten zitten die soms nog wel aan black metal gelinkt zouden kunnen worden. Sommige nummers gaan zo fel van start, bijvoorbeeld Ecstacy Through Carnage, dat het die kant op lijkt te gaan, maar al gauw wordt dan het brute death metal stramien weer opgepakt.

De Oosterse invloeden beperken zich tot subtiele passages, zoals bijvoorbeeld het einde van Breathless Solace met zijn typische gitaarstukje. Ook sommige drumritmes lijken enigszins af te wijken van wat we standaard in de extreme metal sector gewend zijn. Met het nummer Stay wordt dan behoorlijk gas terug genomen voor een welkome adempauze. Nog steeds heavy maar lekker traag, inclusief subtiele intermezzo's en zelfs cleane zang. Hier laat Ravenwoods zeker horen dat ze meer kunnen dan alleen maar beuken en krijgt de muziek ook voor een stukje een wat meer eigen gezicht. De band lijkt hoe dan ook het beste voor het laatst bewaard te hebben, want ook The Grey Cold Shade en The Fading Trace kennen hun afwisselende momenten, inclusief de al eerder genoemde afwijkende ritmes en subtiele Oosterse invloeden. Zowel qua percussie als akoestisch gitaarwerk komt Ravenwoods hier verrassend voor de dag.

Als slagroom op de taart sluit Enfeebling The Throne af met een folkloristisch muziekstukje. Met behulp van de in Turkije zeer bekende traditionele muzikant Mercan Dede laat Ravenwoods zijn ware roots horen. Azab-I Mukaddes bevat muziek van de lokale instrumenten Ney (een soort fluit) en Bendir (een percussie instrument), met een typisch Oosterse track als gevolg. Zeker geen metal dus! Een gewaagde maar zeer fraaie manier om zo'n brute cd mee af te sluiten. Alles bij elkaar is Enfeebling The Throne een zeer goed genietbare cd geworden, met zeker naar het einde toe een interessante mix van brute metal met Turkse verfijning.

Kaan Koyuncu - Vocals

Cihan Engin - Guitars

Emre Üren - Guitars

Ozan Yildirim - Bass

Semih Örnek - Drums