Loading...

Grave Digger - The Ballad Of Mary EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-03-2011

Tracklist

1. The Ballad of Mary (met gastbijdrage van Doro) 05:00
2. Rebellion (met gastbijdrage van Hansi Kürsch) 04:04
3. The Ballad of Mary (Unplugged versie) 04:52
4. Highland Farewell (Instrumentale versie) 04:09
5. Coming Home (Instrumentale versie) 04:25

Grave Digger kunnen we met een gerust hart beschouwen als veteranen in de power metal scene, al voordat deze term überhaupt bestond en de muziek nog gewoon heavy metal heette. Al sinds 1980 maakt de band de wereld in het algemeen, maar vooral Heimat Duitsland in het bijzonder, onveilig met hun muzikale aanvallen. Een hele rits aan cd's en vooral veel optredens zorgen ervoor dat geen enkele zichzelf respecterende lang(h)jarige metalfan om de band heen kan. Om het dertigjarige bestaan van de band niet onopgemerkt voorbij te laten gaan vond vorig jaar op Wacken Open Air (waar anders) een bijzonder Grave Digger optreden plaats, met bijzondere gastbijdragen en samenwerkingsverbanden. Dat is blijkbaar zo goed bevallen dat met datzelfde idee in het achterhoofd deze EP The Ballad Of Mary is opgenomen. Oude krakers in een nieuw jasje met gastbijdragen van dezelfde toppers die ook in Wacken hun steentje bijdroegen aan het Grave Digger feestje.

De band grijpt met The Ballad Of Mary EP nadrukkelijk terug naar het album Tunes Of War uit 1986, dat over het algemeen gezien wordt als het grootste succes van de band. Rebellion en het titelnummer (dat zelfs twee keer op deze EP staat) komen oorspronkelijk van dit album. De andere twee tracks zijn afkomstig van het meest recente studio album The Clans Will Rise Again (2010), dat beschouwd wordt als een thematische opvolger van Tunes Of War. Tijdens het hierboven genoemde optreden op Wacken Open Air werd dat album ook in zijn geheel gespeeld. In dat licht bezien ligt het wel voor de hand dat gekozen is voor juist deze nummers en is de EP een logisch vervolg op het feestelijke optreden.

De EP opent met het titelnummer, uiteraard een ballad, met de gastbijdrage van de koningin van de Duitse Heavy Metal Doro. Bijna overbodig om te zeggen dat de vrouwelijke vocale bijdrage het nummer een flinke oppepper geeft. Het is uiteraard niet vreemd dat de nieuwe opnames en de hedendaagse productie er voor zorgen dat de EP als geheel al een stuk beter klinkt dan de oorspronkelijke tracks vijftien jaar geleden deden. Ook Rebellion profiteert daarvan, wat ook in dit geval nog eens extra wordt versterkt door het vocale samenwerkingsverband. Hier is het Hansi Kürsch (de zanger van Blind Guardian) die een interessant duet (duel?) aangaat met Chris Boltendahl. Deze nieuwe versie klinkt vooral veel krachtiger dan het origineel en doet de term power metal in letterlijke zin eer aan.

Naast de opnieuw opgenomen versies van de gouwe ouwe tracks bevat deze EP een akoestische, “unplugged” versie van het titelnummer en grotendeels instrumentale versies van de nummers Highland Farewell en Coming Home. Niet helemaal instrumentaal, de voor dit genre metal gebruikelijke koortjes voeren hier de boventoon. Ik heb het idee dat nu, wanneer de nadrukkelijke aanwezigheid van de leadzang verdwenen is, het Schotse thema qua muziek wat beter uit de verf komt. Ik kan me heel goed voorstellen dat liefhebbers van Grave Digger dit een interessante release vinden, je hoort de band toch weer een beetje op een andere manier. Kijk je puur naar de EP als zodanig, dan zie je slechts vier nummers die de band al eerder heeft uitgebracht, een veredelde verzamelaar. Dit doet wat mij betreft echter niets af aan het idee en de feestelijke gebeurtenis, het dertigjarige jubileum van Grave Digger, die achter deze release schuilgaan. Hulde!

Chris Boltendahl - Vocals

Axel "Ironfinger" Ritt - Guitars

Jens Becker - Bass

Stefan Arnold - Drums

Hans Peter ''H.P.'' Katzenburg - Keyboards