Loading...

Coma - Excess

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-04-2011

Tracklist

1. Excess (6:00)
2. Transfusion ( 3:53)
3. Poisonous Plants (6:42)
4. Confusion (3:21)
5. T.B.T.R. (Turn Back the River) (8:29)
6. Struggle (5:02)
7. Afternoons in the Colour of Lemon (5:45)
8. Witnesses of the Decline of the Eternal Boys Land (5:11)
9. Silence and Fire (9:23)
10. Eckhart (10:46)
11. F.T.P. (Fuck the Police) (2:57)
12. F.T.M.O. (Feel the Music's Over) (5:16)

Coma is een Poolse band die al bestaat sinds 1998. Er werden tot nu toe drie studio albums uitgebracht, en naar aanleiding daarvan een live album. Sindsdien is Coma een ongekend fenomeen . In Polen dan toch. Ik had er zelf tot voor kort niet echt van gehoord, totdat het Poolse label (Mystic) me wees op het volgende nieuwsfeitje: Coma heeft het blijkbaar voor elkaar gekregen om het genoemde live album (het heet inderdaad Live) de platinastatus te doen verkrijgen. Het kwam binnen op de derde plaats in de charts en en werd vervolgens binnen drie dagen platina, wat zou inhouden dat er een miljoen stuks van verkocht zijn. Men is in Polen blijkbaar wel héél gek van Coma. Het resultaat van dit alles, is dat Mystic heeft besloten een album voor de internationale markt uit te gaan brengen. Van het laatste studio album Hipertrofia (2008) werden negen songs geplukt, keurig voor ons vertaald in het Engels, aangevuld met wat (aanstaande?) singles/hits en voila: de cd Excess is geboren. Dit album werd in oktober 2010 'wereldwijd' uitgebracht, en werd in Polen de slechtst verkopende cd van de band tot dan toe. Ook in de rest van Europa leidde Excess niet echt tot schokkende reacties.

En met het cliché 'nu over naar de muziek' blijft bij mij de vraag knagen wat Coma voor het Poolse publiek nu zo bijzonder maakt. Want die muziek kan het in mijn ogen (oren?) niet zijn. Dat is namelijk eerder op Amerikaanse leest geschoeide muzak, pardon muziek. De band hinkt qua muzikale stijl op twee gedachten, die overigens redelijk dicht bij elkaar liggen. Enerzijds is er de wat men noemt alternative rock, dat bands als Nickelback, Creed, 3 Doors Down, Staind en noem ze allemaal maar op, als opvolgers van de grunge in de USA mateloos populair maakt. Anderzijds is er de wat meer heavy variant hierop: nu metal, maar dan wel de radiovriendelijke variant, met wederom als Amerikaanse voorbeelden: Papa Roach, Deftones, POD, latere Linkin Park en Korn. Hussel dit een beetje door elkaar en je krijgt de cd Excess van Coma.

Ok, ik geef het toe, dat klinkt enigszins kort door de bocht, maar het geeft mijns inziens wel duidelijk aan waar in het muzikale spectrum we Coma kunnen plaatsen. Daarnaast is het wat mij betreft evengoed duidelijk dat de band dus helemaal geen slechte muziek maakt. Liefhebbers van dit genre kunnen het album blind aanschaffen en zullen zich geen buil vallen. Sterker nog: Coma heeft een voordeel op hun Amerikaanse collegae: dit hoeft niet op de radio, dus blijven hun liedjes lekker intact qua tekst en structuur (let op de langere tracks op dit album), en hoeven ze ook niet op de teksten te letten (geen censuur). De verschillende nummers zijn aan het begin van de cd keurig om en om op het album gezet. De langere tracks Excess, Poisonous Plants en T.B.T.R. (Turn Back the River) zijn voorbeelden van de toegankelijke radiovriendelijke rock kant van de band. Deze zijn voorzien van gevoelige zanglijntjes en subtiele solo's. De korte en felle tracks Transfusion en Confusion vertegenwoordigen de heavy afdeling. Hier wordt ook dan met enige regelmaat lekker doorgebeukt. Mijn conclusie na het beluisteren van Excess is dat Coma een prima genietbaar album heeft afgeleverd, geschikt als achtergrondmuziek op een welverdiende party, maar uiteindelijk helemaal niets toevoegt aan wat we al kennen. Al denken ze daar in Polen mogelijk heel anders over.

Piotr Rogucki - vocals

Dominik Witczak - guitar

Marcin Kobza - guitar

Rafał Matuszak - bass guitar

Adam Marszałkowski - drums