Loading...

Purest of Pain - Revelations In Obscurity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-06-2011

Tracklist

1. Intro (1:18)
2. The Sickening Reality (5:40)
3. Misconception In A Devouring World (5:41)
4. Wandering Through Parallel Dimensions (6:16)

Een half jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Purest Of Pain, middels hun demo Unleash The Beast die ik toen besprak (die overigens op dat moment al wel een half jaar oud was). Dat was toen een enigszins ongeleid projectiel van een nog jonge band die blij was met een muzikale uitlaatklep. De band, die nog altijd pas drie jaar bestaat, beschikte over goede muzikale ideeën, waarvan ik benieuwd was of ze die in de loop van de tijd wat gestroomlijnder, via compacte songs hebben kunnen kanaliseren. Een jaar later is er dan de officiële debuut EP Revelations in Obscurity, getooid met drie nieuwe tracks plus intro.

Het leuke aan Purest Of Pain is dat de band zich nog altijd niet in een hokje laat plaatsen. Technische death metal, (death) metalcore, een vleugje klassiek (aanwezig qua opbouw/structuur), een spatje thrash, het komt allemaal voorbij in de muziek van de band. De leden geven zelf ook aan dat ze niet alleen door pure metalbands beïnvloed zijn, wel enigszins door klassieke componisten of moderne muzikanten buiten de wereld van de heavy metal. Het vijftal is wat dat betreft overduidelijk afkomstig uit diverse muzikale windstreken, en brengen dan ook ieder voor zich hun eigen invloeden mee.

De EP gaat van start met een mooi filmisch intro, dit misstaat niet als soundtrack bij een film. Het begin van The Sickening Reality komt vervolgens des te hard aan, na het epische intro een brute binnenkomer! Ik zou het omschrijven als -core op een bedje van technisch gespeelde death metal. Lekkere riffs om op te bangen en fraai clean gitaarwerk wisselen elkaar af, zoals ook de vocalen dat doen. Daarbij bevalt de grunt me wel beter als de typische -core schreeuw, die af en toe wat geforceerd overkomt. Het nummer duurt me net een tikkeltje te lang. Misconception In A Devouring World gaat vervolgens ook weer furieus van start, dit nummer klinkt nog wat heavier dan het vorige. Bij vlagen komt lekker aanwezig baswerk voorbij, en er wordt werk gemaakt van afwisseling. Wel erg jammer vind ik de fade-out. Ook de afsluitende track Wandering Through Parallel Dimensions klinkt weer lekker heavy, ik vind het nummer iets eentoniger dan de andere twee.

De muziek bevat veel dynamiek, melodieën, beukpassages en is af en toe ook technisch te noemen. Purest Of Pain probeert een sfeer te creëren die behoorlijk sfeervol/episch is met vrij lange nummers van een minuut of zes maar zeker niet mogen gaan vervelen. Dit wordt ondervangen door de invloeden van de moderne metalcore (breakdowns), waardoor ook regelmatig simpelweg de beuk in de muziek gaat. Daardoor legt die -core zijde van de band toch wel een grote nadruk op de muziek. Energiek, melodieus en bruut zijn dan ook de steekwoorden die op Revelations In Obscurity van toepassing zijn. De teksten (voor de liefhebbers te vinden op de myspace pagina van de band) gaan niet eenvoudigweg over bloed en dood maar brengen een verhaal/boodschap mee over misantropie en de teloorgang van onze planeet. Al met al is Purest Of Pain geen doorsnee band, wel nog altijd een jonge band met de nodige leermomenten. De band gaat met stapjes vooruit voor wat betreft het creëren van interessante nummers. Nog steeds vind ik echter dat hun goede muzikale ideeën beter verpakt kunnen worden in echte liedjes. De drie tracks op deze EP klinken af en toe nog een beetje rommelig, alsof een overgang niet helemaal lekker loopt. Dat biedt nog altijd veel perspectief voor de (nabije) toekomst.

Ilja van de Rhoer - vocals

Merel Bechtold - guitar

Daan van Houten - guitar

Frank van Leeuwen - bass

Jop Engels - drums