Loading...

Enslaved - Axioma Ethica Odini

Gepost in Reviews door Jenny op 16-07-2011

Tracklist

1. Ethica Odini
2. Raidho
3. Waruun
4. The Beacon
5. Axioma
6. Giants
7. Singular
8. Night Sight
9. Lightening

In 1991 werd in Noorwegen de band Enslaved opgericht door Ivar Bjørnson en Gruttle Kjellson, die beiden nog altijd in de band actief zijn en ook de enige originele overgebleven leden zijn. Enslaved begon ooit als black metal band, maar heeft altijd al genre-overschrijdende structuren gebruikt. Tegenwoordig maakt de band progressieve viking of pagan metal.

Zelf ken ik Enslaved nog niet zo lang, ik zag ze voor het eerst op Wacken Open Air in 2009. Ik werd direct gegrepen door de geweldige show die ze daar weggaven, en dat zonder ook maar één nummer te kennen. Ik was dan ook erg blij toen ik hun laatste studio album Axioma Ethica Odini (27 september 2010) van mijn broer voor mijn verjaardag kreeg.

Vanaf het eerste nummer Ethica Odini knalt het album je speakers uit. Enslaved heeft een juweeltje gefabriceerd. De band is duidelijk geïnspireerd door de Edda (klassiek werk uit de Noordse mythologie), maar maakt geen standaard folkdeuntjes. Voor het vertellen van hun verhalen gebruiken ze snoeiharde gitaren, raggende drums, keyboards en hun stem. Bassist Gruttle Kjellson neemt de grunts en growls voor zijn rekening, terwijl toetsenist Herbrand Larsen de cleane zang verzorgt. Samen zorgen ze voor een epische vertelstijl voor hun verhalen.

Door de muzikale fundering is direct duidelijk dat hier geen vrolijke verhaaltjes over elfen en kaboutertjes verteld worden. In negen nummers wordt de luisteraar langs de wereldboom geleid en meegenomen op oneindige barre tochten. We maken veldslagen mee, zijn getuige van de bestorming van de hemel in het nummer Giants, en nemen wraak op de verraders in Lightening, de afsluiter van het album. Muzikaal gezien vormt het album een geheel met een duidelijk herkenbare stijl. De nummers staan op zichzelf maar passen goed bij elkaar en roepen hetzelfde gevoel op: ‘ten strijde!’.

De zang van Larsen klinkt op het album erg mooi, ik was benieuwd of hij ditzelfde geluid ook live kon produceren. Gelukkig heb ik in april een concert van Enslaved mee mogen maken waarin ze veel nummers van Axioma Ethica Odini speelden en ik kan concluderen dat hij het echt kan. Live is Enslaved geweldig. Ze speelden ook wat oudere nummers, zoals Isa, dat eenzelfde gevoel oproept als het laatste album. Al met al was ik zo enthousiast over dit album dat ik zonder schaamte twee weken na mijn eigen verjaardag ook mijn broer deze cd kado heb gedaan.

In 2011 heeft Enslaved overigens nog een gratis te downloaden EP uitgebracht, getiteld The Sleeping Gods (daarover later mogelijk meer). Deze EP bestaat uit vijf nummers en is iets minder hard dan Axioma Ethica Odini. Minder hard, maar zeker ook de moeite waard. Hopelijk blijft Enslaved muziek maken, want ik ben ze nog lang niet zat!

Grutle Kjellson - Vocals, Bass

Ivar Bjørnson - Guitar, Keyboards, Effects

Arve Isdal - Guitar

Cato Bekkevold - Drums

Herbrand Larsen - Keyboards, Vocals, Mellotron