Loading...

Next Waste Dimension - Signal To Noise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2011

Tracklist

01. Unspoken
02. Ode To Revolution
03. Under Strain
04. Closure
05. Deepwater Horizon
06. Radio Moscow
07. Sigma Xi
08. Distrust
09. Streets On Fire

Na elf jaar, drie demo's en uiteindelijk twee albums is het einde daar voor Next Waste Dimension uit Deventer. Het muzikale driemanschap is al die jaren in ongewijzigde bezetting samen geweest, later wel aangevuld met een VJ voor de visuele ondersteuning. De band heeft van meet af aan gekozen voor een duidelijke, eigen richting: death metal samensmelten met een moderne techno/dance synthesizer sound. Het verhaal van Next Waste Dimension begint in het jaar 2000 wanneer drummer Jorik Tijssen, zanger/gitarist Rikkert Achtereekte en bassist/toetsenist Niels Achtereekte besluiten een groovy death metal band te beginnen. Zij besloten hun krachten te bundelen om te werken aan een combinatie van enerzijds heavy gitaarwerk, groovy drums en death grunts, anderzijds een swingend basgeluid en elektronische muziek uit de techno en dance wereld.

De nummers variëren qua stijl en tempo, maar hebben een duidelijk overeenkomstig geluid. De blauwdruk die de band in zijn beginjaren maakte op een drietal demo’s, kwam tot volledige wasdom op het officiële debuut Rewire Reality uit 2007. Het op 1 oktober verschenen afscheidscadeau Signal To Noise laat horen dat de band zijn sound de afgelopen jaren alleen nog maar verder heeft ontwikkeld. Pure (death) metal power gaat hand in hand met dansbare ritmes en beukende elektropassages, het is niet voor niets dat een band als The Prodigy prima voldoet als vergelijkingsmateriaal voor de Deventenaren. Evenmin lijkt het me toevallig dat de eigen bewerking van het Prodigy nummer Good To Me een prominente plaats inneemt (pardon, innam) in het oeuvre en de setlist van Next Waste Dimension.

Signal To Noise barst dan ook weer uit z'n voegen van de groovy dance/death metal. Opener Unspoken is daarvan een goed voorbeeld met z'n op elektro dance beats gebaseerde headbang passages, lekker heavy beukwerk op een spijkerhard bed(je) van al even heavy toetsenpartijen. Ode To Revolution is daarna nog meer voer voor beukende techno/house liefhebbers, jammer dat die waarschijnlijk de grunts en metalen gitaar en drumpartijen op dit album niet weten te waarderen. Dat ook samples hun doel niet missen laten de komende tracks horen. Under Strain doet het qua tempo wat rustiger aan, kent zo z'n heavy passages, maar ook subtielere elementen, met name dankzij de cleane gastzanger. Closure is daarna weer zo'n gejaagde meeslepende beuker, waardoor je dus niet rustig stil kunt blijven zitten.

Van dat laatste kan bij Deepwater Horizon al helemaal geen sprake zijn. Wat een swingend nummer, en let vooral eens op die lekkere basloopjes! Die worden nog eens aangenaam doorgetrokken in Radio Moscow, laat je vooral niet afleiden door de nerveuze toetsenbliepjes, deze combinatie werkt op deze track na een paar luisterbeurten prima. Een van de prijsnummers op het album wat mij betreft. Nou ja, alsof er ook maar slechte muziek op Signal To Noise te vinden zou zijn. Tot aan de lange subtiele afsluiter Streets On Fire is het genieten geblazen, een fraai sfeervol slotakkoord.

Zo weet het album de diverse invalshoeken goed in te delen, zodat qua tempo en heaviness telkens wordt afgewisseld. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand zich met dit album ook maar een seconde kan vervelen. Op dit vlak verliest Nederland een toonaangevende act met het verscheiden van Next Waste Dimension. De afzonderlijke leden hebben laten weten hoe dan ook actief te blijven in de muziekwereld, ik zou zeggen: hou ze in de gaten!

Rikkert Achtereekte - guitars / vocals

Niels Achtereekte - bass / synths / programming

Jorik Tijssen - drums

Jeroen Traanman - video art / VJ