Loading...

Abomination - Abomination/Tragedy Strikes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-11-2011

Tracklist

CD1:
Abomination:
01. The Choice
02. Murder, Rape, Pillage and Burn
03. Reformation
04. Redeem Deny
05. Possession
06. Suicidal Dreams
07. Life And Death
08. Victim Of The Future
09. Tunnel Of Damnation
10. Follower
11. Impending Doom
Demo (1988):
12. Over The Edge
13. Reformation
14. Impending Doom
15. Curses Of The Deadly Sin
16. Tunnel Of Damnation
17. Follower
CD2 :
Tragedy Strikes:
01. Blood For Oil
02. They’re Dead
03. Pull The Plug
04. Will They Bleed
05. Industrial Sickness
06. Soldier
07. Kill Or Be Killed
08. Oppression
Final War (EP):
09. Face In The Crowd
10. You Could Be Next
11. Take A Sip Of Power
12. Man Created God
13. Mistaken Reality
Demo (1987):
14. Victim Of The Future
15. Social Outcast
16. Raping The Grave
17. Possession
18. Doomed By The Living
19. The Truth

Als dat geen old school is. Cult band Abomination werd opgericht in 1987 door Master Paul Speckmann. In een tijdsbestek van vier jaar werden eerst twee demo's, en na een platendeal twee volwaardige albums uitgebracht. De muziek die de band ten gehore bracht paste goed in de heersende thrash scene, al was al wel de eerste voorbode hoorbaar van wat death metal moest gaan worden. Een tijdje na genoemde releases besloot de band in 1993 om het bijltje er bij neer te gooien, om net zo verrassend in 1999 een doorstart te maken. Dat voegde in elk geval nog een EP toe aan de discografie, daarna is er eigenlijk nog nauwelijks iets van de band vernomen.

Des te opmerkelijk misschien, is dat Nuclear Blast nu in 2011 heeft besloten om het werk van Abomination opnieuw uit te brengen. Dat betekent dat de beide demo's (1987 en '88), de beide albums Abomination (1990) en Tragedy Strikes (1991), en de 'comeback' EP Final War uit 1999 nu op 1 dubbel-cd te verkrijgen zijn. Ook is het nummer Follower van de obscure split single met Master in deze bloemlezing opgenomen. Ofwel 36 tracks lang (een paar komen we twee keer tegen) voer voor de echte ouderwetse thrash/speed metal liefhebbers!

Hoewel Paul Speckmann in een interview in 2009 nog zei dat het van een reünie nooit meer zou komen, omdat oorspronkelijke gitarist Dean Chioles in 2001 overleed aan MS, komt er naar aanleiding van deze re-release toch een acht datums tellende mini tour door Europa (waaronder 15 november in The Cave in Amsterdam). Met welke medebandleden Speckmann op de planken zal aantreden was mij op het moment van dit schrijven (nog) niet bekend.

Verwacht van een dubbelalbum met 36 nummers geen track by track review. Wat je wel mag verwachten is weinig subtiele oerdegelijke primitieve speed/thrash. Denk aan bands als Exodus, Testament en met name Possessed, vooral het bij vlagen wat rommelig klinkende geluid, maar ook de typische ruige zang doen erg aan die tijd terugdenken. Meestal op volle snelheid worden de nummers er doorheen gejaagd, met de bekende gierende gitaarsolo's als slagroom op de taart. De lange opener The Choice vat eigenlijk al meteen samen waar de muziek van Abomination voor staat. Let ook eens op de prominente plaats die het baswerk in het geheel inneemt, niet verwonderlijk natuurlijk.

Sporadisch wordt het gas even losgelaten, in die tragere passages herkennen we wat voorzichtige death metal klinkende probeersels. Met name op het Tragedy Strikes album is wat meer variatie voorhanden qua tempo en invulling van de muziek, dat betekent wat meer midtempo en tragere, bijna doomy passages (They're Dead). Het materiaal van de latere Final War EP wijkt, ondanks het paar jaar verschil in tijd, eigenlijk nauwelijks af van het eerdere werk. Zelfs productietechnisch lijkt er geen 'verbetering' waarneembaar, stoïcijns wordt de nog altijd barbaars klinkende thrash door de speakers geramd. Dit product draagt onmiskenbaar een Speckmann stempel, liefhebbers weten genoeg. Aanschaffen die hap!

Paul Speckman - zang, bas

Aaron Nickeas - drums

Dean Chioles - gitaar

(Mike Schaffer - gitaar op Final War EP)