Loading...

Streams of Blood - The Descent To The Source Of Disorder

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-11-2011

Tracklist

1. The Sense
2. Deepest Abyss of my Soul
3. Fullmoon Era
4. Chaos Returns
5. New World Order
6. Speak with the Serpents
7. The Punishment
8. Final Journey

Streams Of Blood is een relatief nieuwe black metalband (of beter gezegd duo) uit Duitsland. Opgericht in 2009 brengen zij met The Descent Of The Sourge Of Disorder dit jaar hun debuut uit. Althans, dat is het album dat mij door het eveneens Duitse Ketzer is toebedeeld. Mijn geliefde naslagwerk Metal Archives vermeldt het album bij een ander label (zelfde nummers, andere volgorde, alleen eerste en laatste nummer zijn hetzelfde) onder de naam World Downfall. Verwarrend.

Zo nieuw de band is, zo 'oud' is hun muziek. Het album met de lange titel bevat klassieke black metal, met de vertrouwde elementen. De zieke riffs klinken bekend, het tempo varieert van bijna doomachtig traag via headbang/midtempo tot ubersnel. De vocalen wisselen af tussen raspend evil en meeslepende, hypnotiserende praatzang. Het drumwerk spreekt me wel aan, helder en ligt lekker in de mix.

Opener The Sense is een goed voorbeeld van het midtempo aspect van Streams Of Blood. Natuurlijk ook met tempowisselingen, maar het overheersende,soms naar thrash metal neigende midtempo ligt lekker in het gehoor. Deepest Abyss Of My Soul doet het daarna een stuk sneller, hier voeren old school black metal snelheden de boventoon. Al wordt niet vergeten om af en toe de gashendel eens los te laten, dit komt de genietbaarheid wel ten goede.

Zo laveert de band handig heen en weer tussen de diverse al lang bekende black metal stijlen. Het lange Fullmoon Era somt bijvoorbeeld aardig op wat Streams Of Blood allemaal in huis heeft. Van (mee)slepende passages tot thrashy riffs (afsluiter Final Journey) en blaststukken (het toepasselijk getitelde Chaos Returns), het komt allemaal voorbij.

Velen zullen het dan ook een verademing vinden dat tussen alle hedendaagse variëteiten op hun geliefde genre er ook nog gewoon ouderwetse black metalbands hun ding doen. Origineel is het derhalve allemaal niet, Streams Of Blood onderscheidt zich niet echt van de genregenoten, maar de strakke en gedegen uitvoering vergoedt veel. Compromisloos, klassieke thema's, zowel muzikaal als tekstueel, en een degelijke kwaliteit, dat is Streams Of Blood.