Loading...

Opeth - Heritage

Gepost in Reviews door Jenny op 22-10-2011

Tracklist

1. Heritage (02:05)
2. The Devil's Orchard (06:40)
3. I Feel the Dark (06:40)
4. Slither (04:03)
5. Nepenthe (05:40)
6. Häxprocess (06:57)
7. Famine (08:32)
8. The Lines in My Hand (03:49)
9. Folklore (08:19)
10. Marrow of the Earth (04:19)

Het nieuwste album van mijn grote helden Opeth is totaal anders dan ik van ze gewend ben. Mikael Åkerfeldt en consorten doen hun progressieve imago alles behalve geweld aan met Heritage. Op het album is geen grunt te horen, enkel de nog altijd mooie zangstem van Åkerfeldt. Voor de gitaarpartijen wordt slechts mondjesmaat distortion gebruikt.

Het eerste album dat ik van Opeth hoorde was Damnation, waarop de vocals ook alleen clean zijn. Toch valt Heritage qua stijl totaal niet te vergelijken met Damnation. De gitaarpartijen zijn erg afwisselend en de bas is overduidelijk aanwezig met interessante lijnen. Als bassist kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen! Harde en rustige stukken wisselen elkaar af en op sommige stukken voelt het album een heel klein beetje jazzy aan.

Opeth kenners weten dat er al jaren een sterke samenwerking bestaat tussen Mikael Åkerfeldt en Steven Wilson van Porcupine Tree. Ook Heritage is gemixt door dit duo en dat is best te merken. Porcupine Tree maakt ook graag gebruik van afwisselingen tussen hard en zacht, snel en langzaam. Heritage is in sommige opzichten nog iets rustiger dan de bekendere albums van Porcupine Tree, terwijl de voorgaande Opeth albums een stuk ruiger waren.

Het gebruik van de piano kennen we al van Watershed, het vorige (briljante) album van Opeth. Op Heritage is in het nummer Famine ook een rol weggelegd voor de fluit, wederom een instrument dat ik zelf bespeel. Dit betekent niet dat het nummer ineens heel vrolijk of folk wordt. Zoals de naam al doet vermoeden is het evengoed een donker nummer. Leuk om te horen dat een klassiek instrument als de fluit ook in harde muziek gebruikt wordt.

Mijn overall oordeel over dit album is: super! De mannen hebben weer een mooi stukje werk afgeleverd, dat zeker niet snel zal gaan vervelen. En nu gauw allemaal de special edition met 5.1 mix kopen!

Mikael Åkerfeldt - Vocals, Guitars, Mellotron, Piano, FX

Martín Méndez - Bass

Martin Axenrot - Drums, Percussion

Fredrik Åkesson - Guitars

Per Wiberg - Keyboards, Hammond, Piano