Loading...

T.I.R. - Heavy Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-11-2011

Tracklist

01. Satan's Ride
02. Dark Rebel
03. Heavy Metal TIR
04. Vai
05. Il Volo Della Aquile
06. Fire Sword
07. Nell'Anima
08. Shout
09. Metal In My Life
10. Hidra
11. Roma

Een band die al bestaat sinds 1980, en in 2011 met een debuutalbum op de proppen komt. Het Italiaanse T.I.R. (wat schijnt te staan voor Total Inferno Rock) presteert het om er blijkbaar zo lang over te doen. Of is er wat anders aan de hand. Uit de summier bijgeleverde info, maar ook na een eerste beluistering, blijkt het iets anders in elkaar te steken. De meeste muziek op dit album stamt uit de periode rond 1980, de begintijd van de band. En zo klinkt het dan ook, niet alleen qua muziek op zich, ook de geluids- en productiekwaliteit gaan gevoelsmatig terug naar het stenen tijdperk of daaromtrent. Waarom het album juist nu wordt uitgebracht ontgaat mij hierbij enigszins. Ow ja, het album heet dan ook nog eens Heavy Metal ....

De oer heavy metal van T.I.R. is op zich verder prima om aan te horen. Het bevat alle cliche's uit de beginjaren van deze muzieksoort en voelt ook echt als een reis terug in de tijd. En werp eens een snelle blik op de titels, ook best veelzegend. Des te merkwaardig dat er gekozen is voor deze Engelstalige titels, aangezien de teksten in het Italiaans gezongen worden. Het doet wel hilarisch aan dat de titels wel in het Engels gezongen worden, maar dan met zo'n zwaar accent dat je het verschil bijna niet hoort. Over de muziek op zich kan ik eigenlijk wel kort zijn: dit is NWOBHM uit het boekje, niets meer, niets minder.

De conclusie is dan ook dat het album Heavy Metal helemaal niets toevoegt aan de rijke historie van het genre, en als zodanig dan ook overbodig is. Let wel, wat T.I.R. te bieden heeft is zeker niet slecht, maar komt simpelweg 30 jaar te laat. Prima achtergrondmuziek voor een old school headbangers party. En toch zet ik 'm stiekem nog eens op, ik vind deze muziek zo lekker.

Dino Gubinelli - Bass

Danilo Antonini - Guitars

Sergio Bonelli - Guitars

Giuseppe Cialone - Vocals

Piero Arioni - Drums