Loading...

Absu - Abzu

Gepost in Reviews door Edwynn op 25-11-2011

Tracklist

1. Earth Ripper
2. Circles of the Oath
3. Abraxas Connexus
4. Skrying in the Spirit Vision
5. Ontologically, It Became Time & Space
6. A Song for Ea

Tot mijn grote vreugde verscheen er onlangs ook nieuw werk van het Texaanse Absu. Ooit begon de band als een grimmige kruisbestuiving tussen black metal en death metal waarbij lange epische stukken met name hun tweede album The Sun Of Tiphareth sierden. Inmiddels is de band via het ultra agressieve The Third Storm Of Cynthraul zich vrij rigoureus gaan toeleggen op brute blackened thrash metal, waarop het eren van oude goden als Kreator en Destruction tot kunst verheven is. Daarbij moet allereerst gezegd worden dat het beslist geen kopie van die bands betreft. Absu heeft een heel eigen gezicht en geluid. Maar de gitzwarte zielen van platen als Pleasure To Kill of Infernal Overkill moeten Absu met grote tevredenheid vanuit het vagevuur gadeslaan. Te meer omdat de uitvoerende artiesten van die platen al tijden lang niet meer zo interessant zijn als vroeger in mijn beleving.

Goed, Abzu dus. Het is, zoals de titel ook doet vermoeden een logische voortzetting van Absu uit 2009 geworden. Met opener Earth Ripper wordt je direct om de oren geslagen met ontzettend drukke riffs en brute drumpartijen. Het is niet voor niets dat Sir Proskriptor mcGovern ooit een serieuze kandidaat was om de drumkruk bij Slayer warm te gaan houden. Wat een geweld spreidt de man weer ten toon.

Tijd om adem te halen krijgt de luisteraar niet, op volle snelheid en volle oorlogssterkte jaagt Absu haar mystieke verhalen langs je heen. Heel af ten toe wordt het gas iets losgelaten om vervolgens weer hard verder te gaan. Het maakt nummers als Abraxas Connexus of het machtige slotepos A Song For Ea buitengewoon spannend. Volledig murw geslagen druk je als het allemaal voorbij is opnieuw op de playknop. Want het geweld gaat ook dit weer gepaard met een hoop vernuft. De heldere, ietwat gelikte productie zorgt ervoor dat de details goed waarneembaar zijn. Om een lang verhaal kort te maken: Absu doet geen nieuwe, grensverleggende dingen, maar levert wel weer een uistekend nieuw album af.

Proscriptor McGovern - Drums, Vocals

Ezezu - Bass, Vocals

Vis Crom - Guitars