Loading...

Decaying - Encirclement

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-01-2012

Tracklist

01. Initiation (02:21)
02. Operation Citadel (06:17)
03. From The Cradle To The Grave (07:52)
04. Artillery Barrage (03:49)
05. Battle Of The Somme (06:06)
06. Conclusion (08:59)
07. On The Path Of Subjugation (05:06)
08. The Hell Of Verdun (07:47)
09. Public Enlightenment (07:33)
10. The Rising Sun (10:14)

Nog maar een paar maanden terug besprak ik het debuutalbum Devastate van het Finse Decaying. Al was dat in de vorm van twee bij elkaar geplakte demo's een veredelde heruitgave van 'oud' materiaal, enige productiviteit kan deze Finnen niet ontzegd worden. Inmiddels is er namelijk met Encirclement al weer een nieuw album verschenen. Aangezien het debuut me uitstekend beviel kijk ik zeer uit naar dit nieuwe album. Maar liefst tien nieuwe nummers sieren deze opvolger, waarmee Decaying zich ditmaal op het strijdtoneel meldt.

Op het eerste gezicht is er opnieuw een tweedeling te zien in de lengte van de nummers, er zijn wel wat bovengemiddeld lange tracks te bespeuren. Ik ben benieuwd of er dan ook weer dezelfde verschillen merkbaar zijn in de benadering binnen de verschillende tracks. De thematiek blijft in ieder geval gehandhaafd: titels als Operation Citadel, Battle Of The Somme, The Hell Of Verdun of Artillery Barrage geven al ondubbelzinnig aan dat Decaying zich in dit opzicht opnieuw in het oorlogse strijdgewoel begeeft.

In muzikaal opzicht zijn er toch wel wat verschilletjes te bespeuren ten opzicht van de demo's. Zo zijn de op het debuut nog opvallend aanwezige doom invloeden grotendeels verdwenen. Het nieuwe materiaal is wat compacter, minder uitgesponnen. Er zijn nog genoeg tragere passages, maar die zijn minder gebaseerd op een doomy sfeer, meer in dienst van de afwisseling van de snelle death stukken. Encirclement ademt zo meer de ouderwetse death metal sfeer uit. Thrashy elementen zijn er nog wel, in de snellere passages komen regelmatig van die lekkere riffs voorbij.

Het intro Initiation gaat naadloos over in het begin van Operation Citadel, waar we meteen op zo'n lekkere thrashy gitaarlijn getrakteerd worden. Het nummer vervolgt groovy, het tempo ligt in eerste instantie zeker niet hoog, maar wel lekker log. Gebleven zijn gelukkig ook de death grunt vocalen, de vergelijkingen met Martin van Drunen en Donald Tardy staan nog recht overeind. Een subtiele maar aangename binnenkomer wat mij betreft. From The Cradle To The Grave van hetzelfde laken een pak: lekker smerige old school death, licht aangemaakt met heavy en thrash metal ingrediënten.

Artillery laat zien (wat betreft de tijdsduur) en horen, vooral qua snelheid, dat de eerder genoemde tweedeling van het debuut er nog steeds is. Dit nummer is korter, bij vlagen sneller en een stuk meer to the point. Hiermee wordt de 'andere' kant, de snelle kant van Decaying getoond. Zoals gezegd, een nummer als dit is vooral compacter, geen gelegenheid voor uitgerekte passages. Ook dit blijkt de band prima te beheersen.

Er waren naar aanleiding van het debuut wel eens reacties dat de band zich daar meer op zou moeten concentreren, en de lange uitgesponnen passages achterwege zou moeten laten. Ik deel dit niet, juist de afgewogen afwisseling tussen trage death/doom en snelle old school thrash/death trekt mij zo aan in de muziek van Decaying. De lange tracks blijven boeiend genoeg, ik verveel me geen moment met de muziek op Encirclement en ook Devastate. Bovendien is de band er qua songwriting ook wel wat op vooruit gegaan, doelloze uitgerekte stukken staan er op dit album niet naar mijn mening. Tel daarbij op een betere productie en Encirclement is opnieuw een album dat mij absoluut kan bekoren.

Matias Nastolin - Guitars, Bass, Vocals

Henri Hirvonen - Guitars

Benjam Lahdenpää - Drums