Loading...

Eluveitie - Helvetios

Gepost in Reviews door Edwynn op 28-02-2012

Tracklist

01. Prologue
02. Helvetios
03. Luxtos
04. Home
05. Santonian Shores
06. Scorched Earth
07. Meet The Enemy
08. Neverland
09. A Rose For Epona
10. Havoc
11. The Uprising
12. Hope
13. The Siege
14. Alesia
15. Tullianum
16. Uxellodunon
17. Epilogue

Eluveitie is het Etruskische equivalent van het Keltische woord Helvetios. Dat verwijst weer naar de Helvetiërs, de Keltische stam die rond het begin van de jaartelling in het huidige Zwitserland bivakkeerde. Helvetios is nu de titel van het nieuwe album van Eluveitie. En deze Zwitserse folk/pagan metal band maakt daarmee de spreekwoordelijke cirkel rond.

Helvetios is een concept album. Het volgt al dan niet toevallig geheel parallel aan het album Batavi van Heidevolk, de opkomst en ondergang van, in dit geval, de Helvetiërs. Net als de Bataven hadden de Helvetiërs het nogal eens aan de stok met de Romeinen. Na een aantal invasies in door Romeinen bezette gebieden in Gallië, besloot Julius Caesar de Helvetiërs op te gaan jagen teneinde deze vervelende Helvetiërs voorgoed onschadelijk te maken. Uiteindelijk slaagde de Romeinse keizer in daarin. Hij tekende deze campagne op in De Bello Gallico. Eluveitie laat ons de Helvetische versie van het verhaal horen door ons door de ogen van een veteraan te laten kijken.

Het album duurt bijna een uur en staat bol van de vlotte, stevige melodieuze (death) metal gelardeerd met een heel stevig folksausje. Door het veelvuldige gebruik van doedelzakken, fluitjes en strijkinstrumenten krijgt de metal een Keltisch/Ierse uitstraling mee. Toch zijn die toevoegingen mooi ingebed in het totaalgeluid. Waar andere bands hun leadgitaar laten janken, zet Eluveitie een fluit of een hurdy gurdy in om de solo te spelen. En dat voelt heel natuurlijk aan. Het doet je wanen in een gelagkamer waar woeste krijgslieden hun overwinningen onder het genot van kannen vol schuimend bier op luidruchtige wijze vieren.

Het album heeft vaart en het tempo ligt over het algemeen hoog. Nummers als Helvetios en Havoc zijn in de kern uitbundig, soms dansbaar maar toch ook wel lekker ruig. Het enige echte minpuntje dient zich aan in de vorm van het door een zangeres gezongen A Rose For Epona. Ineens bekruipt mij het gevoel dat iemand de Eluveitie cd heeft verwisseld met de nieuwe Nightwish. Zonde. Op andere momenten dient de zangeres zich aan om slechts wat accenten te leggen. Die momenten getuigen wel heel erg een eigen identiteit en zijn dan ook wel geslaagd te noemen.

Het achtkoppige gezelschap Eluveitie mag zich tot de eredivisie van de folk metal rekenen. De band doet muzikaal gezien, afgezien van het volledig akoestische Evocation I-The Arcade Dominion uit 2009, weinig gekke dingen. En ook op Helvetios voert degelijkheid en consolidatie de boventoon. Kwaliteit. Dat is wat je krijgt als je Helvetios aanschaft. Niet heel avontuurlijk, maar gewoon een pakket toffe, afwisselende folk metalsongs.

Chrigel Glanzmann - Vocals, Acoustic guitars, Mandolin, Uilleann pipes, Bodhrán, Tin and low whistles, Gaita

Meri Tadic - Fiddle, Vocals

Merlin Sutter - Drums

Ivo Henzi - Guitars

Sime Koch - Guitars, Vocals

Anna Murphy - Hurdy gurdy, Vocals

Päde Kistler - Bagpipes, Whistles

Kay Brem - Bass