Loading...

Hail Spirit Noir - Pneuma

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2012

Tracklist

1. Mountain of Horror
2. Let Your Devil Come Inside
3. Against the Curse, We Dream
4. When All is Black
5. Into the Gates of Time
6. Haire Pneuma Skoteino

Ik heb het al eens eerder geconstateerd: het Italiaanse Code666 (Aural Music) heeft een fijn neusje voor het wereldwijd traceren van allerhande merkwaardige metalen experimenten. Vooral op het gebied van black metal en afgeleiden daarvan (allerlei zogenaamde post-genres, avant garde/black) heeft het label een aardige naam opgebouwd. Hier is er dus weer zo eentje: het duo Hail Spirit Noir uit Griekenland. De twee bandleden Haris en Theoharis vermaken zich normaal gesproken binnen het avant- garde/symfonische combo Transcending Bizarre? maar besloten in 2010 een minstens zo eigenzinnige band daarnaast te starten.

Met hulp van wat bevriende gasten is dan het debuutalbum Pneuma in elkaar gesleuteld. Daarop worden we vermaakt met de schier onwaarschijnlijke combinatie van (inderdaad) moderne black metal (een beetje) met psychedelische seventies rock (heel veel), overgoten met een duister horror sausje. Aldus de bio; voorwaar geen doorsnee keuze. Een Hammond orgel, fluiten, een divers gebruik van vocalen en andere psychedelische/progressieve elementen kunnen we gerust bijzondere ingrediënten noemen voor een modern metal album.

Opener Mountain Of Horror voert me qua gevoel echter meteen terug naar de progrock van de jaren 70. Orgelpartijen, freaky basloopjes en inventief gitaarspel buitelen over elkaar heen, een grommende stem stort er de vocalen overheen. Met name het toetsenwerk eist de aandacht voor zich op, en levert in combinatie met cleane gitaren regelmatig mooie plaatjes op. Ook het geluid op zich doet zeer authentiek aan, het zou me verbazen wanneer hier geen sprake is van analoge opnames.

Wanneer ik me na het eerste nummer afvraag waar de rest van de muzikale invloeden blijft doet Let Your Devil Come Inside nog een schepje bovenop hetgeen ik net beschreef. Ik krijg hier het betere rock opera gevoel bij. Deze track neemt dan alsnog een bizarre wending die al het voorgaande weer teniet doet. Op deze manier neemt Hail Spirit Noir de luisteraar constant in de maling.

Against The Curse, We Dream doet namelijk precies het tegenovergestelde: als intro een heavy uitbarsting, om vervolgens over te gaan in een poppy The Cure achtige new wave deun met zo'n typerende baslijn. Dit is de muziek die eind jaren 70/begin jaren 80 nog als gothic rock werd omschreven. Let vooral ook op de cleane gitaarlijntjes en de oprispingen van het Hammond orgel. De black metal input lijkt echter voorlopig wat achter te blijven, en lijkt zich te beperken tot (een gedeelte van) de vocalen.

Waar de overige nummers een gangbare lengte hebben en een min of meer compacte opbouw is Into The Gates Of Time een forse uitschieter met z'n bijna 13 minuten. Hier trekt Hail Spirit Noir dan ook alles uit de kast om de luisteraar mee te sleuren door een muzikale carrousel. Je wordt behoorlijk heen en weer gesmeten tussen diverse muzikale uitingen en stemmingen. Allerlei aspecten binnen de rock en metal muziek komen voorbij, maar bijvoorbeeld ook jazzy intermezzo's en bezwerende psychedelische passages; van betoverend mooi tot verwoestend hard, maar altijd met beleid. Er zit duidelijk wel een gedachte achter. En dat maakt album Pneuma als geheel tot een interessante luisterervaring.

Haris - toetsen

Theoharis - gitaar, zang

Dim - bas

Ioannis Giahoudis - drums

Dimitris Dimitrakopoulos - zang