Loading...

Beaten To Death - Xes And Strokes

Gepost in Reviews door Edwynn op 19-01-2012

Tracklist

1. Pointless Testament
2. Winston Churchill
3. On Running
4. A Soulless Alarm
5. 3-2-1, It's On
6. Cat Olympics
7. A Word To The Wise
8. Groundhog Day
9. Xes And Strokes

Beaten To Death is een Noors project rondom drummer Christian Svendsen. Beter bekend als Anti-Christian van de Noorse black metalband Tsjuder. In vergelijking daarmee is Beaten To Death wel iets anders. Grindcore dus. Maar dan wel van het intelligente soort. We hebben het hier niet over diarreecore. Beaten To Death is een nieuwe sensatie in het genre.

Met Pointless Testament wordt de toon direct gezet. Een negental nummers wordt in amper negentien minuten je weke schedelpan ingeramd. Boordevol tempowisselingen en interessante, haast melodieuze passages.Met het onwaarschijnlijke drumwerk van het opperhoofd en het bizarre basspel van Mika Martinussen als grillig doch rotsvast fundament. De toepassing van enkele relatief kalmere passages maken Xes And Stokes erg verslavend. Ik meen in die rustigere, sinister aandoende passages soms Deathspell Omega zachtjes te horen echoën. Het is maar één van de vele indrukken die je voorbij kan horen komen.

Door al die verschillende invalshoeken krijgt Xes And Strokes een behoorlijk technisch karakter. Dan dienen sluimerende vergelijkingen met bands als Cephalic Carnage en in de verte Dillinger Escape Plan zich gauw op. Beaten To Death klinkt wel een stuk minder nerveus dan die bands. Sterker nog, sommige stukken zijn zelfs catchy te noemen. Voor zover het genre dat toelaat.

Voor de vocalen wordt de de aloude Brutal Truth manier van duozang toegepast. Diepe growls en geschifte screams vechten regelmatig een bloederige strijd om een plaats achter de microfoon. Met een vernietigende wisselwerking zoals in de moddervette breakdown in Winston Churchill bijvoorbeeld. Kippenvel gegarandeerd.

Xes And Strokes heeft in zijn geheel een vernietigende uitwerking. De plaat is alsof je negentien minuten lang in een kooi mag staan terwijl de freefightkampioenen even losgaan. Zodat na afloop de zin Beaten To Death dikgedrukt in het overlijdensrapport kan komen te staan.

Anders Bakke (She Said Destroy) – vocals

Martin Rygge (Insense) – guitar/backing vocals

Tommy Hjelm (Insense) – guitar/backing vocals

Mika Martinussen – bass

Christian “Bartender” Svendsen (Tsjuder, The Cumshots) – drums