Loading...

Fanthrash - Duality Of Things

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-03-2012

Tracklist

01. Intro
02. Allocation Of The Soul
03. Aggressor
04. Forced
05. Duality Of Things
06. Under The Open Sky
07. Trauma Despotic
08. Green Tattoo
09. Lizard Skeleton
10. Toxic Mind
11. Domino
12. Rita From The Hills

Een band die is opgericht in 1986 en in 2011 z'n debuutalbum uitbrengt, dat vraagt om uitleg. Ok dan. In maart 1986 ontmoetten drie jonge enthousiaste Polen elkaar (in Lublin) en besluiten een thrash band genaamd Fantom op te richten. Daarvan bleken er al een paar duizend deze aardkloot te bevolken, en dus werd het Fanthrash, tevens een indicatie voor het genre. In 1990 bracht de band een demo uit om uiteindelijk in 1992 weer ter zielen te gaan, het leven van alledag kreeg voorrang.

Zoals zo vaak kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan, en dus blijft het letterlijk kriebelen bij gitarist Grzegorz Obroslak. Hij begint in de loop van de tijd weer wat muziek te schrijven, in eerste instantie echter zonder tastbaar resultaat. Vanaf 2007 is er weer daadwerkelijk sprake van de band Fanthrash, begin 2010 verschijnt er zelfs een heuse EP (Trauma Despotic, waarvan de drie tracks ook op het aanstaande album zullen blijken te staan). De band zet door en ziet z'n harde werken beloont met het verschijnen van debuutalbum Duality Of Things (Juli 2011, Rising Records). In februari van 2011 viert de band zelfs het allereerste live optreden!

De muziek van Fanthrash klinkt, ondanks dat je dat misschien zou verwachten van een dergelijke 'reünie' band allesbehalve oubollig. Sterker nog: de band speelt kneiterharde moderne thrash. Na een kort intro beukt Allocation er gelijk op volle power vandoor. Knallend drumwerk, sterk en flitsend gitaarwerk, boze zang; dit is alleszins het aanhoren waard! Aggressor bewijst dat de eerste track geen toevalstreffer is. Het tempo wordt nietsontziend hoog gehouden en ook aan kracht ontbreekt het niet.

Dat de band niet bang is om ook een authentieker thrash geluid beet te pakken laat het horen in Forced. De crunchy riff doet denken aan betere Bay Area tijden; ook wordt wat melodie toegelaten, en doet het midtempo lekker ouderwets aan. Prima afwisselende track. Dat lijkt Fanthrash zich goed te realiseren na het overdonderende begin, want de variatie wordt gaandeweg het album goed doorgezet.

Soms zelfs iets teveel, waardoor de oorspronkelijk stevige thrash te lijden heeft onder experimenteerdrift. Zo haalt bijvoorbeeld Under The Open Sky wel erg de vaart uit het album, ik vind het nummer hier niet echt passen. Met Trauma Despotic (midtempo Slayeriaanse thrash) en Green Tattoo (met oosterse invloeden) wordt dat wel weer enigszins hersteld. Maar vervolgens haalt een 'spontane' jam (Lizard Skeleton) opnieuw de schwung uit het luistergenot. Niet dat het geen fijne muziek is om naar te luisteren, maar het is meer een opvullertje en haalt de vaart uit het album. Gelukkig wordt er met Domino (beetje experimenteel, bij vlagen lekker fel) en Rita From The Hill (midtempo beuker) wel weer positief afgesloten.

Het veelbelovende begin van het album wordt niet de hele rit lang waargemaakt. Gaandeweg zakt Duality Of Things toch een beetje in. Ik heb waardering voor de experimenten die de band toepast om een beetje van de platgetreden thrash metal paden af te wijken. Helaas leidt dat naar mijn mening wel tot iets te veel vullertjes op dit album, wat de beluisterbaarheid en toegankelijkheid niet helemaal ten goede komt. De beste nummers van dit album zouden gezamenlijk een ijzersterke EP hebben opgeleverd. Geheel in de geest van de titel blijf ik dan ook een beetje met een dubbel gevoel achter.

Radoslaw RADD Grygiel - drums

Wojciech PILATE Pilat - lead guitar

Grzegorz GREG Obroslak - guitars

Mariusz MARY Ostep - bass

LESS - vocals