Loading...

Syn Ze Sase Tri - Sub Semnul Lupului

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-05-2012

Tracklist

1. Sorocul
2. Născut în negură
3. Vatra strămoşească
4. Legea străbunilor
5. Sub semnul lupului
6. Sîmbăta apelor
7. Nemuritor şi veşnic
8. Înţeleptul întrupat
9. În pîntecul pămîntului
10. Pustnicul munţilor
11. Înaripat şi împietrit
12. Venirea

De band Syn Ze Şase Tri is opgericht in 2007 in Roemenië, preciezer bepaald in de regio Transsylvanië. De band laat zich dan ook inderdaad inspireren door de bloederige geschiedenis en mythen van deze spraakmakende regio. Ruim een jaar geleden besprak ik het debuutalbum Între Două Lumi van deze eigenzinnige Roemenen, meer over de achtergrond van de band vind je aldaar. Binnenkort komt de opvolger Sub Semnul Lupului (dat zoiets zou kunnen betekenen als: in het teken van de wolf) al weer uit, ik ben benieuwd hoe de band hier voor de dag komt.

Het artwork en de bandfoto zien er in elk geval al weer heldhaftig uit. Dus dat we dezelfde stoere muziek kunnen verwachten lijkt me duidelijk. Dat betekent een mix van pagan en epische, symfonische black metal, opgesierd met traditionele elementen en instrumenten. Voor dat doel is dan ook weer een keur aan gasten opgetrommeld om de eigen streek, geschiedenis en folklore optimaal naar voren te laten komen. Het concept handelt deze keer over, en dat moet ik dan even citeren: de “oude wolf van Dacië”. De teksten zijn allemaal in het Roemeens, dus daar kan ik verder weinig mee. Het brengt hooguit een wat extra mysterieus tintje met zich mee, en draagt uiteraard bij aan het totaalplaatje.

Sub Semnul Lupului is wederom een kwaliteitswerkje geworden. De muzikanten hebben inmiddels, zowel binnen Syn Ze Şase Tri als daarbuiten, de nodige ervaring opgedaan en dat betaalt zich terug. Grappig detail daarbij: de bandleden vormen gezamenlijk, maar dan onder hun eigen namen, een traditionele heavy metal band Staccato, die al bijna tien jaar bestaat en in 2005 al debuteerde met een full length album. Op deze manier kunnen de bandleden zich natuurlijk prima concentreren op het totale concept van Syn Ze Şase Tri.

Sorry, ik dwaal af, terug naar Sub Semnul Lupului, min of meer een conceptalbum dus, of minimaal een rode draad die de nummers met elkaar verbindt. Zo op het eerste gehoor is er weinig veranderd ten opzichte van het debuut. De muziek is over het algemeen snel; de basis wordt gelegd door melodieën van zowel gitaar als keyboards, waarnaast folkelementen en akoestische gitaarpartijen voor de pagan invulling zorgen. Verwacht overigens geen gepolijste of cleane synth georiënteerde metal, Syn Ze Şase Tri bedient zich duidelijk van de underground stijl van musiceren. Ondanks een gedegen productie en een sterk geluid blijft de band zijn rauwe basis trouw.

Uiteraard is er binnen de muziek ook ruimte voor de wat tragere atmosferische passages. Ook zijn er een paar nummers waar de akoestische gitaren en de folk instrumenten de overhand hebben, maar dit past altijd binnen het kader. In Pîntecul Pămîntului bijvoorbeeld, een zeer rijk nummer dat de essentie van Syn Ze Şase Tri goed weergeeft. En daarnaast duidelijk maakt wat de band (met gasten) allemaal in huis heeft. Agressie en melodie wisselen elkaar keurig af, of beter gezegd: versterken elkaars effect.

Hoewel door de taalbarrière het concept aan mij voorbijgaat is het me wel redelijk duidelijk dat ik naar een verhaal zit te luisteren. Ook de toegevoegde samples met vertellende stukken (zoals intro Sorocul, of het gebed/gezang in de opening van het (overigens sterke!) titelnummer) hebben daar hun bijdrage aan. Waarmee Syn Ze Şase Tri naar mijn mening na hun debuut opnieuw een sterk album op de markt heeft gebracht, waarop de etnische aspecten een hoofdrol vertolken.

Corb - guitars, vocals, traditional instruments

Hultan - bass guitar

Putrid - drums

Lycan - vocals