Loading...

In Mourning - The Weight Of Oceans

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-04-2012

Tracklist

01. Colossus
02. A Vow To Conquer The Ocean
03. From A Tidal Sleep
04. Celestial Tear
05. Convergence
06. Sirens
07. Isle Of Solace
08. The Drowning Sun
09. Voyage Of A Wavering Mind

In Mourning, dat leek me nou een typische naam voor een doom band. Ook albumtitel The Weight Of Oceans deed me nog niet van gedachten veranderen, net zo min als de fraaie hoes. Toch zat ik er behoorlijk naast. Maar even bij het begin beginnen. In Mourning komt uit Zweden en bestaat al sinds het jaar 2000. Van oorsprong wel een doom/gothic metal band, is het geluid in de loop der jaren aardig geëvolueerd richting progressieve death. De band heeft na een vijftal demo's ook al twee full lengths op hun naam staan (Shrouded Divine, 2008 en Monolith, 2010). Met nummer drie The Weight Of Oceans dus in aantocht kan enige ervaring deze Zweden niet ontzegd worden.

Wie bij de combinatie Zweden en progressieve metal meteen uitroept: Opeth! zit er qua muzikale invulling van The Weight Of Oceans niet eens zo ver naast. Toch zou ik In Mourning wel heel erg te kort doen door het daar bij te laten. Het is wat dat betreft wel jammer dat zoveel eveneens prima musicerende bands altijd maar met deze oervaders van het genre vergeleken worden. Daarnaast hoor ik ook nog wel andere, nog veel oudere invloeden in de muziek van In Mourning voorbijkomen die een eigen inbreng laten horen.

Natuurlijk bestaat de basis op The Weight Of Oceans uit melodieuze death metal riffs en heavy vocalen, gecombineerd met sfeervolle passages. Wat de eerste twee tracks (Colossus en A Vow To Conquer The Ocean) vooral laten horen is open drumwerk, waartussen bas en gitaren vrij spel hebben om een nummer op te bouwen. De riffs zijn traag, zwaar, en bij vlagen gevoelig, het baswerk krijgt de ruimte om een lekker swingende basis neer te leggen. Een stoere scream, bijna hard/metalcore achtig, geeft de muziek wat extra heaviness.

In Mourning laat horen een behoorlijk gedeelte van het heavy muzikale spectrum te kunnen bestrijken; naast de al genoemde uitgerekte, sferische passages en de melodieuze, maar heavy, death metalstukken. Enerzijds is er de gevoeligheid en het raffinement van een Pink Floyd (in de tijd van Dark Side Of The Moon of Wish You Were Here) in een track als Celestial Tear. Anderzijds de Black Sabbathiaanse logge en riffgeoriënteerde aanpak in afsluiter Voyage Of A Wavering Mind. Een stevige afsluiter derhalve.

Daartussen laat In Mourning horen het fenomeen dynamiek prima te beheersen. Zo klinkt na het al genoemde Celestial Tear de aansluitende track Convergence extra heavy: double bass drumwerk en een stevige riff doen hun werk. Het korte intermezzo Sirens (in tegenstelling tot de titel een subtiel stukje piano) maakt de weg vrij voor het snelle intro van Isle Of Solace en ga zo maar door. Ook vermeldenswaardig is het lange, zeer fraaie The Drowning Sun, een goede opsomming van de kunsten van In Mourning. Al met al een mooi album voor metal liefhebbers in het algemeen, The Weight Of Oceans bevat elementen uit diverse substromingen zodat niemand zich bij voorbaat uitgesloten hoeft te voelen.

Tobias Netzell - Vocals, Guitar

Christian Netzell - Drums

Pierre Stam - Bass

Björn Petterson - Guitar

Tim Nedergård - Guitar