Loading...

20 Watt Tombstone - Year of the Jackalope

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-01-2021

Tracklist

1. Just Got Paid [ZZ Top cover]
2. Midnight Train To Memphis [Chris Stapleton cover]

Als er ooit een manier was om uit te zien naar het nieuwe jaar, dan is dat door de komst van de Jackalope (een fictief dier dat vooral voorkomt in Noord-Amerikaanse folklore) aangekondigd door 20 Watt Tombstone. Een zelfbenoemd death-blues-duo, dat de afgelopen jaren vooral naam heeft gemaakt door zich een slag in de rondte te touren, zowel in thuisland USA als ook Europa. Hoewel 'road dogging' de belangrijkste passie van de band is, denkt het dat ze ook wel een aantal 'on the road'-waardige deuntjes hebben samengesteld. Nadat ze hun waarde hebben bewezen in hun eigen materiaal, is het tijd om even twee van hun invloeden op deze single te belichten.

Als eerste komt de feel-good rocker van ZZ Top met hun ondergewaardeerde Just Got Paid. Eerlijke muziek voor de klasse van de werkende man, dit is de muziek die het dichtst bij de heren van 20 Watt Tombstone zelf ligt. De slidegitaar-licks dragen het perfecte niveau van twang - terwijl alles ongetwijfeld live is opgenomen, zoals ook voorgaand materiaal van het duo. Met name het drumwerk van Mitch Ostrowski klinkt lekker rauw, maar ook gemeend hard.

Daarna neemt de plaat een donkerdere wending met een donderende versie van Midnight Train To Memphis van Chris Stapleton. Deze naam betekent misschien niet veel buiten de zuidelijke rock- en Americana-kringen, maar zijn invloed als songwriter reikt breed: tot pop (Say Something met Justin Timberlake was ook hier een hit), country en rock 'n' roll. Hij is een in de USA gewaardeerde en onderscheiden singer-songwriter.

Als zodanig is het alleen maar passend om hulde te brengen aan een man die nog altijd zoveel voor de huidige muziekindustrie betekent. Dit is dus een verdiend en eervol betoon, waarin een hoofdrol is voor de prachtige gruizige stem van Tom Jordan. De tekst over het leven van een gevangene krijgt op deze manier een heerlijke donkere atmosfeer mee.

Year Of The Jackalope is 'slechts' een kleine teaser van 20 Watt Tombstone's te bieden heeft, maar ik denk dat het voor ons in Europa een aardige (hernieuwde) kennismaking is. Veel zware blues, geen lichte kost; en hopelijk een voorbode voor meer!

Tom Jordan - gitaar, zang

Mitch Ostrowski - drums