Loading...

Moonloop - Deeply From The Earth

Gepost in Reviews door Edwynn op 23-05-2012

Tracklist

01. Awaking Spirals Of Time
02. Beginning Of The End
03. A Life Divided
04. Fading Faces
05. Strombus
06. Deceiving Time
07. Legacy Of Fear
08. Wailing Road
09. Landscape
10. Atlantis Rising

Met een bandnaam vernoemd naar een Porcupine Tree EP en een bio waar het in de eerste regel al over Opeth gaat, viel er na het verstrijken van het openingsnummer niets meer te raden over wat het Spaanse Moonloop aan muzikale strapatsen te bieden heeft. En aangezien Opeth zelf ook al zwaar beïnvloed is door Porcupine Tree mag je in het geval van Moonloop best spreken van een heuse Opethkloon.

Opeth vaart heden ten dage een iets andere koers. Moonloop probeert de stijl van Opeth ten tijde van Still Life en Blackwater Park na te streven. Dat betekent dat we te maken hebben met stevig ingekleurde zwaarmoedige metal, veelal in mid-temposnelheden gespeeld, voorzien van grunts en cleane vocalen dus. Dat doet Opeth niet meer dus in die zin legitimeert Moonloop zichzelf weer een beetje.

Het is helaas niet zo dat mensen die de Opeth van Still Life en Blackwater Park een warm hart toedragen rustig achterover kunnen leunen met Deeply From The Earth van Moonloop. Want daarvoor ontbreekt teveel het aan de klasse en de verfijnde subtiliteiten van het grote voorbeeld. Het is niet dat deze muzikanten hun instrumenten niet beheersen of dat de nummers zo verschrikkelijk slecht in elkaar zitten. En ook de wat tamme grunts en de bibberende cleane vocalen zijn niet eens heel zo erg storend. Nee, het is het totale gebrek aan atmosfeer dat deze plaat de nek omdraait. Zonder meegesleept te worden door een golf van melancholie vervallen dappere probeersels als Beginning Of The End en Strombus in oersaai geneuzel waar menig slaappillenfabrikant jaloers op zou zijn.

Enkel in Fading Faces ontstaat er een spannende onderstroom dat je even op het puntje van je stoel laat zitten. Het nummer bevat ook nog eens een mooie melodieuze solo. Ook het slotepos Atlantis Rising mag er zijn. Door de dromerige wah wah geluidjes waan je je heel even in de serene diepten van de onvoorspelbare oceaan. Het zijn helaas maar spaarzame lichtpuntjes die weten door te dringen tot de peilloze diepten waar Deeply From The Earth zijn oorsprong vindt.

Eric Baule - zang, gitaar

Juanjo Martin - gitaar, zang

Raul Payán - drums

Vic Granell - bas