Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Wodensthrone - Curse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2012

Tracklist

01. The Remaining Few
02. Jormungandr
03. First Light
04. The Great Darkness
05. Battle Lines
06. Wyrgthu
07. The Storm
08. The Name Of The Wind

Wodensthrone is afkomstig uit Sunderland, het 'hoge Noorden' van Engeland. Ontstaan in 2005 kunnen we dit een nog redelijk jonge band noemen. Opvallend is dat drie van de bandleden ook deel uitmaken van de chaotische post-apocalyptische band The Axis Of Perdition, wat verder onderbelicht blijft doordat ze in Wodensthrone onder wat bijzondere namen opereren. Curse is het tweede album van Wodensthrone en daarmee de opvolger van debuut Loss (2009). Daarvoor maakte de band ook al deel uit van een tweetal split albums.

Vergeleken met het debuut is Curse wat minder direct en agressief, juist meer divers. Loss concentreerde zich nadrukkelijk op de heidense black metal, waarin slechts plaats was voor rauwe, ongepolijste muziek. Op Curse creëert Wodensthrone een melancholiek gevoel door middel van lange epische nummers waarin de oorspronkelijke rauwe heidense black metal gezelschap krijgt van subtiele elementen. Synthesizers, maar ook traditioneel/folkloristische invloeden als fluit en akoestische gitaar geven de muziek een extra lading (luister maar eens naar First Light).

Dat begint al met het subtiele intro, waarna dan wel in vol tempo in traditionele black wordt losgebarsten met Jormungandr. Gaandeweg dit nummer is al te horen dat Wodensthrone spanning in de muziek weet te houden door een diversiteit aan gitaarlijnen soepel met elkaar te laten spelen. Ook fraaie 'verheven' zang (in combinatie met uitgekiend drumwerk) maakt daar deel van uit en geeft de muziek een verhalend karakter.

First Light en The Great Darkness laten daarna horen dat de band goed raad weet met interessante atmosferische passages. Deze maken een belangrijk deel uit van de muziek van Wodensthrone, en zorgt voor de broodnodige variatie binnen de rauwe basis van black metal. Zo herbergen alle uitgesponnen tracks hun eigen elementen die voorkomen dat de muziek eentonig wordt. Bovendien zorgen de sfeervolle stukken voor rustpuntjes en zelfs een hele aardse benadering, de pagan invloeden van de band.

Ik denk dat Wodensthrone typisch zo'n band is die ook buiten de (klassieke) black metal scene wel liefhebbers zou kunnen vinden. Hoewel de muziek wat minder direct is bevat het wel zo veel sfeer dat het voor menig metalfan de moeite van het beluisteren waard is. Afsluiter The Name Of the Wind laat me wat dat betreft met open mond achter, zo divers als deze track is. Mooi!

Gerádwine - Bass

Hréowsian - Drums, Percussion

Wildeþrýð - Guitars, Vocals

Rædwalh - Guitars, Vocals

Árfæst - Keyboards