Loading...

Graveyard - The Altar Of Sculpted Skulls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-04-2012

Tracklist

1. The Altar Of Sculpted Skulls
2. An Epitaph Written In Blood
3. Deathcrowned
4. Cult Of The Shadows
5. Ritual
6. Howl Of The Black Death

Wie bij het lezen van de naam Graveyard denkt aan een groep zweverige hippies uit Zweden mag hier stoppen met lezen. Dat hoeft natuurlijk niet, wanneer je serieus je muzikale horizon wat wil verbreden. Ik ga het hier namelijk hebben over een kwartet ouderwets rossende Spanjaarden. Deze Graveyard is in 2007 ontstaan in Barcelona en heeft al een EP, wat splits en een full length album op het palmares staan. Vorig jaar kwam daar een heuse 12” inch bij, The Altar Of Sculpted Skulls (Doomentia Records). In februari bedacht Pulverised dat er wel wat meer aandacht voor deze band mocht komen en besloot die 12” ook op cd uit te brengen.

De EP bevat vier nieuwe tracks, en een tweetal opnieuw opgenomen nummers (Ritual van EP Mausoleum en Howl Of The Black Death van de split met Terrorist). De muzikale aanpak van Graveyard is duidelijk: smerige old school death zoals Zweedse iconen als Entombed (luister maar eens naar het intro van An Epitaph Written In Blood en probeer dan niet aan Left Hand Path te denken) en Dismember die indertijd brachten.

Om dan maar meteen een conclusie te trekken: nee, deze muziek is absoluut niet origineel. Tegelijkertijd is dit zo'n heerlijke muziek voor de liefhebbers dat dat geen reet uitmaakt. Al vanaf de openingstrack, titelnummer The Altar Of Sculpted Skulls, ben ik verkocht. Die smerige, gruizige gitaarsound, bulderende en rochelende 'zang', stampende polka's en slepende solo's; dit klinkt zo authentiek dat ik me maar moeilijk kan voorstellen dat dit een Spaanse band anno nu is.

Het lompe Deathcrowned stampt verrukkelijk de trommelvliezen binnen, met zo'n heerlijk vertragend middenstuk, wat een genot! Machtig. Het instrumentale Cult Of The Shadows laat het gitaarwerk uitblinken en bouwt een lekker duister sfeertje op, waarmee de authenticiteit van de EP benadrukt wordt. De laatste twee tracks laten toch wel een beetje een verschil in geluid horen ten opzichte van de eerste vier. Misschien niet opnieuw opgenomen maar dan toch op z'n minst opgepoetst. Evengoed rammelt ook dit tweetal lekker weg. Vooral Howl Of The Black Death is heerlijk bruut.

Kort maar krachtig: dit is verplichte kost voor Zweedse old school death metal adepten. En voor vinylfanaten (Gerben!) is dit natuurlijk ideaal materiaal om de verzameling aan te vullen. Niet bijzonder, origineel of vernieuwend, wel een smerige streling voor de oortjes.

Bastard - Guitars

Gusi - Drums

Julkarn - Bass & Vocals

SBE - Guitars