Loading...

Malfeitor - Dum Morior Orior

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-04-2012

Tracklist

01. Conversation in Minor
02. Beyond the Horrorizon
03. When Last Breath Fades
04. Exile From Sanity
05. To Hell, Farewell
06. Death, The Dead And Me
07. Rolling With Corpses
08. And The Sky Turned To Rage
09. Psychosis
10. Scenes From A Slaughterhouse
11. Sojourn Hell

Ik heb het recentelijk beloofd in m'n review van Blood Mortized, hier is ie dan: Het Zweedse Malfeitor is tot nu toe zo'n beetje de enige band geweest waar ik in een review niet zo aardig voor was. Mijn mening omtrent hun 'To Hell, Farewell tape release' van zomer 2011 stak ik niet onder stoelen of banken en viel bij de band dan ook aardig verkeerd. Gelukkig verdient iedereen een tweede kans, Malfeitor dus ook (en hopelijk ik ook ten opzichte van de band). Het Poolse Hellthrasher label heeft Malfeitor namelijk in staat gesteld een heuse cd op te nemen. Met de titel Dum Morior Orior zal dit werkstukje op 30 april uitgebracht worden, later ook nog op vinyl.

Een vergelijking met de eerder genoemde tape is zeker op z'n plaats, want vijf van de zes tracks van die tape komen we ook weer tegen op het album Dum Morior Orior. Met als voornaamste verschil dat de muziek nu een behoorlijke productie heeft meegekregen. Waar ik op de tape nauwelijks door de rammelende productie heen kon luisteren klinkt het album geluidstechnisch als de spreekwoordelijke klok. En verdienen de oudere tracks (naast het nieuwe materiaal) een tweede leven, en dus ook een nieuwe beoordeling.

Hoewel opnieuw geen halleluja gekraaid hoeft te worden over de originaliteit van het materiaal kan de old school death metal van Malfeitor nu in elk geval nu een stuk beter op waarde geschat worden, en door mij persoonlijk ook beter gewaardeerd. Het betere donkere grafgerichte zangwerk in combinatie met al even dodelijke riffs missen deze keer hun uitwerking niet en weten me nu wel te raken. Natuurlijk liggen de Zweedse voorbeelden voor het oprapen, Malfeitor past treffend in deze traditie, maar blijkt uiteindelijk geen koploper.

Hun muziek is degelijk, komt op dit album goed voor de dag, en album Dum Morior Orior luistert dan ook lekker weg. Ten opzichte van de eerder genoemde oudere opnames vind ik dit album dus ook een sterke stap voorwaarts. Een nummer als And The Sky Turned To Rage mag ik graag horen, en ook bijvoorbeeld Scenes From A Slaughterhouse of Death, The Dead And Me blijken nu wel te blijven hangen, en zo blijft de conclusie gerechtvaardigd dat een fatsoenlijk geluid je product kan maken of breken.

Grappig detail vind ik wel dat het nummer dat ik van de tape indertijd het beste vond, het enige nummer is dat niet op dit album terugkomt. Dan blijft het toch knagen hoe The Pain Collector nu had kunnen klinken. Malfeitor heeft met Dum Morior Orior (uiteraard onbewust) terecht revanche op mij genomen. Ik hoop dan ook oprecht dat de band deze keer meer dan 66 exemplaren van dit album nodig heeft om aan de vraag te voldoen.