Loading...

Kenos - Nightrain To Samara

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-04-2012

Tracklist

01. Eyes Of Hurricane pt.3
02. Nightrain To Samara
03. Lysergic Spiral
04. Encounter

Kenos stamt uit eind jaren '90 en bracht in de afgelopen jaren al mondjesmaat materiaal uit. Instabiliteit in de bezetting belette de Italianen een ramkoers richting internationale top. Na het laatste, goed ontvangen album X-Torsion (begin 2010) moest opnieuw een nieuwe zanger ingepast worden. Om deze voor te stellen worden een drietal tracks plus intro onder de noemer Nightrain To Samara op de wereld losgelaten.

Het intro is een melodieus, wat zweverig muziekstukje, bestaande uit clean gitaarwerk en een fluisterende stem, dat nog weinig verraadt over de muziek die we te horen gaan krijgen. Des te harder knalt titelnummer Nightrain To Samara uit de startblokken. Furieus, overrompelend wordt een spijkerharde riff over de luisteraar uitgestort. Wat Kenos hier laat horen is snelle, technische death metal, voorzien van de nodige melodie.

Geschoeid op Zweedse leest (uiteraard zou ik bijna zeggen), maar de band hanteert toch wel een behoorlijk eigen aanpak. De muziek heeft namelijk ook wel een wat mechanische feel, waardoor ik regelmatig aan Fear Factory denk. Niet echt industrial, noem het een licht electronische ondertoon, de hakkende gitaren en uberstrakke drums drukken de muziek wel die kant op. Wanneer dan bijvoorbeeld in Lysergic Spiral ook nog eens een mechanische stem voorbij komt is dat plaatje compleet.

De muziek is verder lekker druk, de riffs en tempowisselingen vliegen je om de oren, en in combinatie met de af en toe afwijkende drumpatronen krijgt die muziek een lekkere technische schwung. Kenos vergeet gelukkig ook niet om het gaspedaal zo nu en dan eens los te laten, zodat de luisteraar even op adem kan komen. O ja, nog niet genoemd maar zeker een belangrijk element is de sterke diepe grunt, die uitstekend als bindmiddel fungeert tussen alle muzikale uitspattingen.

Het wederom hakkende Encounter sluit mijn eerste ontmoeting met deze Italianen af. Een korte, maar stevige kennismaking, wel eentje waardoor ik mij afvraag waarom ik niet ooit eerder wat van Kenos gehoord heb. Want dit is geen muziek die je net zo snel weer vergeet nadat je het gehoord hebt. Het maakt indruk en blijft hangen, waarschijnlijk door de overrompelende hardheid. Dit smaakt absoluut naar meer en ik kijk dan ook uit naar toekomstig plaatwerk.

Michele Spallieri - zang

Domenico Conte - gitaar & toetsen

Jaco Pisciotta - gitaar

Marcello Fachin - bas

Sergio Gasparini - drums