Loading...

Jenx - Enuma Elish

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-05-2012

Tracklist

01. The Flood
02. Burning Pride
03. Chains of Labor
04. RFID
05. Nibiru
06. Enuma Elish
07. The Loss
08. Blood Obsession
09. The Ordeal
10. Sycamore part I
11. Sycamore part II

De Enûma Eliš ('wanneer in het hoge') is een oude Babylonische mythe die ons vertelt hoe de wereld is geschapen. Het is tegelijk een verheerlijking van de god Marduk en de stad Babylon. De tekst is van groot belang omwille van zijn gelijkenis met het Bijbels scheppingsverhaal, en verhaalt over de opvoeding van Marduk. Het werd ontdekt in de 19e eeuw in de vorm van gefragmenteerde kleitabletten in de ruïnes van de bibliotheek van Assurbanipal in Ninive (nabij het huidige Mosoel in Irak). Deze versie van het verhaal, vermoedelijk daterend uit de 13e eeuw voor Christus, bestaat uit zeven tabletten met spijkerschrift.

Zoals bovengenoemd verhaal in spijkerschrift in steen is gehakt, zo spijkerhard komt ook de (industrial) nu metal van Jenx binnen. Dit Franse gezelschap levert met Enuma Elish in conceptvorm z'n tweede album af, opvolger van Fuseless (2007). Laat ik deze schepping van Jenx maar eens aan een luistertest onderwerpen.

Het album opent met Flood, en deze track maakt mij al meteen een paar dingen duidelijk. Ten eerste: de zang van Xav Jenx klinkt als twee druppels water als Korns Jonathan Davis. Ten tweede: de metal van Jenx klinkt als ..... inderdaad, vul het zelf maar in. Hoewel aangevuld met industrial elementen (toetsenbliepjes en soortgelijke geluidseffecten) speelt Jenx precies die harde nu metal zoals die door onder anderen Korn ooit populair werd gemaakt.

Volgende tracks doen bij vlagen ook wel denken aan Fear Factory (de ritmes) of Nine Inch Nails (de melodie). Ik zou dan ook niet durven beweren dat Jenx een eigen geluid heeft. Zonder nou direct specifiek een band na te apen kom ik wel tot de conclusie dat ik bij veel nummers het gevoel heb van: klinkt als.

Desondanks is er met muziek en geluid niks mis. Kenmerkend zijn krachtige beats en explosiviteit, de muziek bevat overduidelijk veel power. Dat hier 'gewoon' een drummer van vlees en bloed voor de beats zorgt, geeft de muziek precies dat organische geluid dat veel metal met elektronische invloeden zo mist. Het geluid is lekker rauw en klinkt echt metal. Alleen krijg ik bij het beluisteren Korn niet meer uit mijn hoofd, tot aan afsluiter Sycamore toe.

Xav Jenx - zang, bas

Jessy - gitaar

Max - gitaar

Lyynk - toetsen, samples

Tiko - drums