Loading...

Be'lakor - Of Breath and Bone

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-06-2012

Tracklist

01. Abeyance
02. Remnants
03. Fraught
04. Absit Omen
05. To Stir the Sea
06. In Parting
07. The Dream and Waking
08. By Moon and Star

Geen idee of het wederom aan mij ligt (blijkbaar neus ik niet zo veel rond in dit genre) maar van het Australische Be'Lakor had ik hiervoor nog nooit gehoord. En dat ondanks dat ze met Of Breath And Bone alweer hun derde album afleveren. Voorgangers The Frail Tide (2007) en vooral Stone's Reach (2009) werden internationaal goed ontvangen, maar heb ik dus blijkbaar gemist. Ook heeft de band al de oversteek gemaakt om de Europese festivals met een bezoek te vereren, waardoor Be'Lakor bijvoorbeeld in 2012 voor de tweede keer op Summer Breeze te zien zal zijn.

Het korte intermezzo To Stir The Sea even buiten beschouwing gelaten, staan er zeven sublieme, afwisselende tracks op Of Breath And Bone. De nummers klokken tussen de zes en tien minuten en puilen uit van de soepele melodieën, tempowisselingen, sferische passages en krachtige death metal stukken. Aan variatie geen gebrek. Debet aan de kracht van het album is de kraakheldere mix en mastering door Jens Bogren, recentelijk ook al verantwoordelijk voor hetzelfde goede resultaat bij het Jordanese Bilocate. Luister in de openingstrack bijvoorbeeld maar eens naar de subtiele baslijntjes.

Natuurlijk zijn ook de muzikanten zelf verantwoordelijk voor dit uitstekende album. Na eerste beluistering van het album kom ik tot de conclusie dat de kwaliteiten als songwriting en instrumentbeheersing buiten kijf staan. Afgaand op de dynamische krachten op dit album weten de Australiërs heel goed hoe ze hun luisteraars kunnen boeien. Er zijn momenteel aardig wat (goede!) bands actief in het progressieve, melodieuze death metal genre, Be'Lakor weet zich daarbinnen aardig te onderscheiden.

Abeyance opent luchtig, gevolgd door een fraaie riff en een enorme brul; gaandeweg worden de melodieën wel heel speels, maar worden op tijd afgewisseld met brutere stukken voor het gezapig wordt. Dit vind ik nog niet het sterkste nummer op het album. Daarna doet Remnants me op een of andere manier denken aan het latere werk van Paradise Lost, vooral het laatste gedeelte. Het is een van de 'kortere' tracks van het album, leunt voornamelijk op een pakkende riff en klinkt relatief toegankelijk. Subtiel, begeleidend toetsenwerk geeft het geheel een lichte 'gothic' feel.

Sowieso ligt de muziek van Be'Lakor niet constant zwaar op de maag. De heavy passages duren nooit heel lang en worden dan afgewisseld door luchtiger melodieën. Zo ook Fraught, dat wederom doorspekt is met speels gitaarwerk, en fraai overgaat in het symfonische begin van Absit Omen. Beide laatstgenoemde nummers laten daarnaast horen dat Be'lakor ook wel raad weet met wat afwijkende ritmes. Net als Remnants is ook Absit Omen weer een redelijk vlot nummer.

Het al genoemde intermezzo To Stir The Sea (akoestische gitaar) lijkt het album een beetje in tweeën te delen. Hierna horen we de echt lange tracks, met nog meer ruimte voor uitgesponnen sferiche passages. Akoestische gitaarwerk, of soms de piano, zoals op In Parting (ik denk mijn favoriet van het album, samen met de afsluiter), en epische arrangementen zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt, terwijl de ruwere, snelle stukken blijven. Vooral de stevige grunt blijft constant aanwezig en zorgt voor het rauwe randje.

By Moon And Star sluit het album op zeer sfeervolle wijze af, waarbij alle genoemde elementen in optima forma voorbijkomen (mooie akoestische brug met gesproken tekst). Ondanks de lange speelduur van vooral de laatste drie tracks heb ik toch het gevoel van, he, nu al afgelopen. Doordat je eigenlijk constant bij de les moet zijn heb je eigenlijk helemaal niet het idee dat Of Breath And Bone zo lang duurt. Ik wil eigenlijk afsluiten met maar een woord: AANRADER!

George Kosmas - Guitar, vocals

Shaun Sykes - Guitar

John Richardson - Bass

Steve Merry - Keyboard, piano

Jimmy Vanden Broeck - Drums