Loading...

Klone - The Eye Of Needle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-05-2012

Tracklist

01. The Eye Of Needle part1
02. The Eye Of Needle part2
03. Monster

Klone is een alternatieve/progressieve metal band die werd opgericht in Frankrijk in het midden van de jaren '90. Tot nu toe hebben ze drie full length albums, twee EP's en een split release in de bagage. Wat de muziek van Klone over het algemeen kenmerkt is een redelijk experimenteel, eigen geluid met een mix van genres. Het gebruik van verschillende non-metal instrumenten, zoals harp, saxofoon, Chinese fluit om er maar een paar te noemen is daar een niet weg te denken onderdeel van.

Deze EP The Eye Of Needle is een tussendoortje in aanloop naar een nieuw studio album. Dit ongeveer zeventien minuten durende werkstukje (voor het 'gemak' in twee delen gehakt) was al eerder gratis te downloaden via de band's homepage. Nu is het dan ook uitgebracht als officiële EP, met als extraatje de track Monster, een overblijfsel van het laatste album Black Days.

Het eerste dat me pakt bij beluistering is een ouderwetse seventies progrock feel dat me overvalt. Vooral het licht psychedelische eerste gedeelte doet me denken aan Emerson, Lake & Palmer (toetsen), Genesis en vooral Pink Floyd uit die tijd. Het experimentele karakter van de muziek is daarmee enerzijds progressief te noemen, maar aan de andere kant zo retro als wat. Natuurlijk is ook een eigentijdse band als Tool niet weg te denken uit het geluid van Klone.

De muziek is vooral atmosferisch, langzaam en opvallend toegankelijk. Zanggericht, met regelmatige verandering in stijl en ritme wordt heel relaxed spanning opgebouwd. Een licht vervormde gitaar en een heavy riff voegen een metalen tintje toe, terwijl door de saxofoon juist het prog element standhoudt. De eerste tien minuten zijn voorbij voor ik er erg in heb. Fraai opgebouwde muziek met interessante laagjes.

Deel twee bouwt netjes verder uit, de toetsen gitaar combi handhaaft het old school progrock gevoel. Dit meer compacte gedeelte klinkt enorm swingend en laat zich beluisteren als een groovy rock track, met een redelijk prominente rol voor de basgitaar. Een stoner versie van Tool, zoiets. Wel jammer vind ik dat het tweeluik een beetje eindigt in een anti climax, de spetterende finale die ik verwacht/gehoopt had blijft helaas uit. Dit kan echter niet voorkomen dat ik The Eye Of Needle meteen nog een keer opzet. Deze muziek smaakt mij wel.

Het toetje Monster klinkt na het voorgaande een stuk moderner. Vooral nu metal is waar ik aan moet denken, bands als Korn, Disturbed en Godsmack schieten me zo te binnen. Een stevige riff speelt de hoofdrol, de cleane zang krijgt gezelschap van een fikse schreeuw en de toon is hard en stevig. En dan heeft Klone me toch op het verkeerde been: vanuit het niets komt een snelle thrashy break binnenvallen; die had ik niet aan horen komen. Zo krijgt de EP toch nog zijn verrassende climax. Nice!

Yann Ligner - zang

Guillaume Bernard - gitaar

Michael Moreau - gitaar

Florent Marcadet - drums

Jean Etienne Maillard - bas

Matthieu Metzger – saxofoon, toetsen, samples