Loading...

Pictured - The Strand Of Time

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 15-06-2012

Tracklist

01. Another
02. Metal
03. Howling Forest
04. Black Bile
05. To Hell and Back
06. Curses
07. The Dwelling
08. Stranger
09. The Strand of Time

Wie zegt dat Bretonners geen verstand hebben van metal; dit uit Quimper, Bretagne (Frankrijk) afkomstig kwartet bewijst het tegendeel. Sinds hun oprichting in 2007, heeft de band in 2008 al een demo Son Of The Night uitgebracht, en na enkele jaren van bijschaven en schuren aan hun thrash/death metal geluid hebben ze in 2010 hun tweede demo The Dwelling opgenomen in de Drudenhaus Studio. Met deze demo kregen ze vele positieve reacties en de Franse Webzine Metalorgie noemde het al 'de beste Melodische Death Metal plaat van dat jaar'. Niet lang daarna hadden ze genoeg vertrouwen om een volledig album op te gaan nemen, en nu in 2012 presenteren ze The Strands Of Time, wat een volwassen visitekaartje afgeeft. Wellicht een band om rekening mee te gaan houden.

Het is niet onvermijdelijk te zeggen dat sinds het ontstaan van bands als Children Of Bodom, Arch Enemy, Soilwork, Mors Principium Est, het genre vanuit Scandinavië een explosie heeft veroorzaakt met als gevolg dat er veel nieuwe bands zijn ontstaan in dit genre. Ook Pictured hoort in dit rijtje thuis, en zo te horen kunnen ze misschien wel aansluiting vinden bij de bovenste regionen.

Met Another openen ze erg sterk, en laten meteen horen dat ze beschikken over krachtige riffs, solide gespeeld met de nodige vibrato, waarbij ze ook nog ruimte laten voor de andere instrumenten. Metal ligt meer in de sfeer van Carcass of Coroner, en bedoeld als een ode aan de metalen strijders van dit genre. Niko laat ook horen dat zijn stem erg dicht tegen die van Alexi Laiho (Children Of Bodom) aan zit.

Het begin van Howling Forest zal jammer genoeg live wel van een tapeje af komen daar ze geen toetsenist hebben, maar dat doen zoveel bands dus laat ik dit niet als minpunt gelden voor dit nummer. Het is een afwisselend nummer met rustige en snellere stukken wat wel een weerspiegeling is van de kwaliteit van de muzikanten, niet alleen van de beheersing van de instrumenten als ook het schrijven van goede melodische nummers in dit genre. Er zijn wel hoorbare invloeden te horen in nummers als Black Bile, Metal en Curses, en sommige titels verwijzen wel erg naar oude bands uit de jaren ’80. De overige nummers doen niet onder voor de eerder genoemde, maar ook hier geen echte uitschieters.

Muzikaal zit het allemaal echt goed in elkaar, zeker de gitaren, waarop dit album zeker de focus ligt. Het zwakke punt is toch eigenlijk wel de zang (niet dat hij slecht zingt), hij mist toch net dat beetje extra wat een Angela Gossow (Arch Enemy) wel heeft. Dit is wel een aandachtspunt voor een eventueel vervolg op dit album.

Het is geen album dat je zal verrassen, maar het staat vol met melodische death metal, wat vooral liefhebbers van het oudere werk van In Flames, Arch Enemy, Soilwork zal aanspreken. Met wat meer originaliteit de volgende keer zullen ze zeker nog hogere ogen gaan gooien.

Niko Beleg - gitaar, zang

Thomas Coïc - drums

Sébastien Le Bellec - gitaar

Sylvain Coïc - bas