Loading...

Saint Vitus - Lillie: F-65

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-05-2012

Tracklist

01. Let Them Fall
02. The Bleeding Ground
03. Vertigo
04. Blessed Night
05. The Waste of Time
06. Dependence
07. Withdrawal

Black Sabbath? Wat is dat? Zou deze legendarische band nooit bestaan hebben, dan zou mogelijk Saint Vitus de koning zijn van de occulte doom rock/metal. Sinds 1979 al teisteren deze Amerikanen op zware, logge wijze de internationale muziekscene. Nooit heeft een band zo opzichtelijk, nadrukkelijk gehengeld naar een titel die allang vergeven was. En toch zul je van mij, en alle liefhebbers met mij, geen kwaad woord horen spreken over het overduidelijk na-apen van de oorspronkelijke meesters. De band is natuurlijk ook niet voor niks genoemd naar een Black Sabbath nummer. En hoewel niet vernieuwend, Saint Vitus is zo nadrukkelijk zichzelf dat dat ook gewoon mag en kan.

In 2012 is Saint Vitus weer helemaal terug. Zeventien jaar na het laatstverschenen album (Die Healing, 1995) is het nu tijd voor de achtste studioplaat van de legendarische doom metallers: Lillie: F-65. Inmiddels niet meer met Scott Reagers, maar met de andere Scott 'Wino' Weinrich teruggekeerd als zanger. Een andere noodgedwongen bezettingswijziging bevindt zich op de drumkruk; oorspronkelijke drummer Armando Acosta is jammerlijk in 2010 overleden. Met Wino terug op de zangpositie en de goed ontvangen optredens van de laatste paar jaren zijn de verwachtingen voor dit nieuwe album logischerwijs hooggespannen.

Opener Let Them Fall vormt daarvoor een goed begin: een heerlijk trage doom epos met de kenmerkende Saint Vitus elementen: eenvoudige, maar krachtige en doeltreffende riffs; verrukkelijke, subtiele basloopjes en stevig, basic drumwerk. En natuurlijk de typische strot van Wino. Ook The Bleeding Ground leunt zwaarmoedig op nadrukkelijk Sabbathiaans gitaarwerk, lomp en log ploegt dit nummer voort, tot het laatste interessante uptempo stuk. Deze bevalt me wel.

Ook de overige drie tracks bevatten nauwelijks verrassingen, zelfs qua tempowisselingen valt er niks te beleven. Het gebrek aan verrassing of vernieuwingsdrang kan zowel als voordeel als nadeel uitgelegd worden. Bij Saint Vitus weet je juist wat je kunt, en eigenlijk ook wil verwachten. Ikzelf tenminste wel, en ik wentel mij graag in de warme doomy klanken van de band met het vertrouwde geluid. Met Dependence als lichtelijk hoogtepuntje, wat een heerlijk lomp monster!

Toch kraai ik niet alleen victorie over Lillie: F-65. De 'langspeler' duurt slechts zo'n 35 minuten, en van de zeven tracks zijn er twee (Vertigo, een laid back deuntje; en Withdrawal, wat gitaargefrommel) redelijk nietszeggende instrumentale vullertjes. Dat kon nog in de jaren '80, tegenwoordig noemen we dat eerder een EP dan een full length. De vijf overige tracks zijn, zeker voor doom begrippen, ook niet aan de al te lange kant, zodat er onder de streep vrij weinig nieuw materiaal te bejubelen valt. Kwaliteit boven kwantiteit zullen we maar zeggen.

Scott 'Wino' Weinrich – vocals

Dave Chandler – guitar

Mark Adams – bass

Henry Vasquez – drums