Loading...

The Agonist - Prisoners

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 03-06-2012

Tracklist

01. You’re Coming With Me
02. The Escape
03. Predator And Prayer
04. Anxious Darwinians
05. Panophobia
06. Ideomotor
07. Lonely Solipsist
08. Dead Ocean
09. The Mass Of The Earth
10. Everybody Wants You “Dead”
11. Revenge Of The Dadaists

Het Canadese female-fronted metalcore gezelschap The Agonist is een mooi voorbeeld van een band die per album volwassener wordt. In 2007 kwam de band al heel aardig uit de hoek met het debuut Once Only Imagined. The Agonist klinkt net even anders dan de vele metalcorebands die de wereld rijk is. De combinatie tussen moderne metalcore en aanstekelijke melodieuze heavy metal is door het drukke en detaillistisch uitgewerkte karakter erg verfrissend. De songwriting en de muzikale souplesse kwamen sterk verbeterd voor de dag op Lullabies For The Dormant Mind. Nóg overtuigender is de band op het hagelnieuwe Prisoners. En derde albums zijn vaak erg belangrijk voor artiesten. Dus wie weet vestigt The Agonist definitief haar naam in metalland.

Het overrompelende openingsnummer You’re Coming With Me lijkt een statement te zijn over waartoe de band in staat is. Met ultradrukke, complexe riffs en tempowisselingen hakt het nummer direct je gehoorgangen aan gort. Vocaliste Alissa White-Gulz geeft alles wat ze heeft met haar zieke geschreeuw. Vanaf het meeslepende The Escape wordt het album gemakkelijker te behappen. En dan valt ineens op hoezeer de blauwharige schone gegroeid is. Klonk haar cleane kant nog zeurderig en vervelend op de vorige albums, nu neemt ze je mee aan haar hand langs de ronduit schitterende gitaarleads die voortdurend aanhouden met een uiterst prettig hees en sexy stemgeluid die mij nogal eens doet herinneren aan Janet Gardner van Vixen. En dat is zeker geen belediging.

Op Prisoners weet The Agonist met verve haar epische kant te benadrukken. De vocale melodieën de gitaarmelodieën houden elkaar voortdurend aan de hand en versterken elkaar daardoor. De hakkende passages zorgen op uitstekend getimede momenten voor de juiste balans. De hoogtepunten zijn wat mij betreft het al genoemde The Escape, het ritmisch erg interessante Dead Ocean en geweldige Everybody Wants You ‘Dead'.

Wie had het nog over Caliban? The Agonist is wat mij betreft de nieuwe heerser over alles wat metalcore is. Een waanzinnige combinatie van de klassieke metalstijlen met hippe ‘core’ en boordevol technische details. Prisoners bevat een uur lang hoogwaardige metalkwaliteit.

Alissa White-Gluz - Vocals

Danny Marino - Guitar

Chris Kells - Bass

Simon McKay- Drums

Pascal "Paco" Jobin - Guitar