Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Trepalium - H.N.P.

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2012

Tracklist

01. Heic Noenum Pax
02. Prescription Of Crisis
03. Slave The World
04. Order The Labyrinth
05. Insane Architect
06. Let The Clown Rise
07. I Was
08. The Worst Fiend
09. Raining Past
10. I'm Broken (Pantera cover)

Het Franse Trepalium maakt onderdeel uit van Klonosphere, een gezelschap van metalbands die wat verder willen kijken dan hun neus lang is en wars is van de hokjesgeest. De band is een van de aanjagers van dit collectief en bevindt zich daarmee in goed gezelschap met onder anderen Hacride, Hypno5e en Klone. Trepalium brengt alweer hun vierde album H.N.P. uit, waarmee de gestaag opgebouwde stijgende lijn zou moeten worden voortgezet.

Trepalium drijft grotendeels op de kunsten van het creatieve bandbrein Harun Demiraslan. Zoals hij op eerdere Trepalium albums, maar ook zijn sideproject Step In Fluid liet horen, moet hij het daarbij vooral hebben van het ingenieus met elkaar vermengen van uiteenlopende stijlen. Vooral het Step In Fluid album bevat een uitermate bonte en zeer swingende mix van rock, funk, jazz en wereldmuziek. Trepalium pakt de zaken weliswaar een stuk steviger aan, maar de achtergrond is dezelfde. Gij zult grooven.

Dat was althans het devies op met name de laatste twee Trepalium albums. Het gegeven dat afsluiter en Pantera cover I'm Broken te beschouwen is als het sterkste nummer op het nieuwe album H.N.P. is wat dat betreft veelzeggend. Nou is dat natuurlijk ook een regelrechte groove metal klassieker, maar normaal gesproken moet Trepalium in staat worden geacht inmiddels ook een dergelijk niveau te bereiken, en waren daar hard naar op weg.

Anno 2012 lijkt het echter of het beste er wel van af is. Natuurlijk staat er nog wel lekker strak swingende muziek op dit album. Opener Heic Noenum Pax gaat veelbelovend razend van start, met het herkenbare bandgeluid en subtiele rustpuntjes die de dynamiek bewaken. Slave The World mag er met z'n typische gitaargeluid ook zeker wezen. Ook de vooruitgestuurde you tube track Insane Architect is zo'n lekker pakkende, maar toch o zo knalharde, beukende groover. De dreigende mix van catchy grooves en harde metal werkt hier zeker goed, en is op het album sowieso veelvuldig aanwezig.

Daar staat tegenover dat er in de vorm van het doel- en sfeerloze gejengel Raining Past een vullertje aan te pas moet komen om de (toch al wat magere) speelduur wat op te krikken. Let wel, slecht is het zeker niet wat Trepalium ons voorschotelt. Misschien is de band wel slachtoffer van z'n eigen succes en de hooggespannen verwachtingen die de vorige albums opriepen. Mocht je nog (nader) kennis moeten maken met de band, dan is H.N.P. ook zeker geen slecht opstapje. Kwaliteit kan de band absoluut niet ontzegd worden. Maar ondertussen zet ik stiekem Step In Fluid nog eens op.

Guitars & keyboard - Harun Demiraslan

Guitars - Nicolas Amosse

Vocals - Cédric Punda (KK)

Drums - Sylvain Bouvier

Bass - Ludovic Chauveau